Πως περιποιούμαστε το δέρμα μας μετά το καλοκαίρι

Πως περιποιούμαστε το δέρμα μας μετά το καλοκαίρι

Της Άννας Σολωμού, Beauty Expert

Η περιποίηση του δέρματος μετά το καλοκαίρι είναι periηηαπαραίτητη έτσι ώστε να πετύχουμε την αποκατάσταση του δέρματος από φθορές αλλά και προετοιμασία του δέρματός μας για θεραπείες που θα ακολουθήσουν κατά τους χειμερινούς μήνες όπως αντιμετώπιση ουλών, ραβδώσεων και πανάδων. Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για περιποιήσεις στο ινστιτούτο όπως θεραπείες ενυδάτωσης, φωτοδυναμικής θεραπείας με μάσκα led, υπερήχους και πολλές άλλες ώστε το δέρμα να είναι σωστά ρυθμισμένο. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να αφορά είτε την υγρασία είτε την επαναφορά του ph του δέρματος μας.

Λόγω του ιδρώτα και της υψηλής θερμοκρασίας, το δέρμα αφυδατώνεται με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο εύθραυστο όπου μπορεί η κερατίνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ενυδάτωση και την αντίσταση στην αποβολή νερού να έχει λεπτύνει ή αποκολληθεί. Το ίδιο συμβαίνει και όταν η υδρολιπιδική μεμβράνη, η οποία προστατεύει και μαλακώνει την κερατίνη, είναι ποσοτικά και ποιοτικά ανεπαρκής με αποτέλεσμα το νερό να διαφεύγει. Καλό είναι επίσης να γίνεται τακτικά απολέπιση στο σπίτι αλλά και στο ινστιτούτο εάν θέλουμε να πετύχουμε πιο βαθιά απολέπιση για να απομακρύνουμε τα νεκρά δερματικά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος καθώς και να αποφεύγουμε το καυτό ντους διότι αφαιρεί το προστατευτικό σμήγμα από το δέρμα και έτσι ευνοεί την αποβολή υγρασίας και την ξηρότητα. Για μέγιστα αποτελέσματα επιβάλλεται η χρήση ορών. Χάρη στην μικρομοριακή δομή τους επιτρέπεται μεγαλύτερη διείσδυση από το φραγμό του δέρματος που ονομάζεται κεράτινη στοιβάδα. Πολλές φορές συγχέεται ο όρος αφυδατωμένο δέρμα και ξηρό δέρμα. Με τον όρο αφυδατωμένο δέρμα εννοούμε την έλλειψη υγρασίας, δηλαδή νερού από τις στοιβάδες του δέρματος ενώ με τον όρο ξηρό εννοούμε, την έλλειψη λιπιδίων στο δέρμα. Για να έχουμε ένα υγιές δέρμα χρειάζεται υγρασία αλλά και οι τιμές του pΗ να είναι στα φυσιολογικά για το δέρμα μας, δηλαδή στο περίπου 5,5.

Τι συμβαίνει όμως όταν χάνεται αυτή η ισορροπία;

Το δέρμα μας παράγει συνεχώς φυσικές εκκρίσεις όπως η λιπαρότητα, ο ιδρώτας και τα λεμφικά υγρά, οι οποίες αποτελούν τρόπους άμυνας και προστασίας. Όταν διαταράσσουμε αυτόν τον μηχανισμό κυρίως με λάθος προϊόντα περιποίησης στο δέρμα μας είναι πολύ πιθανόν να «χαλάσουμε» το ph του δέρματός μας. Ο συχνότερος τρόπος που προκαλεί μεταβολή του φυσιολογικού pΗ του δέρματος είναι τα καθαριστικά σαπούνια, ειδικά όσα υποστηρίζουν ότι είναι για λιπαρά δέρματα. Επίσης, όταν η επιδερμίδα χάνει την ισορροπία της, χάνει και τη δυνατότητα να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία των προϊόντων περιποίησης όπως serums και κρέμες.

Βρείτε την Άννα Σολωμού στο Euphoric Spa & Beauty (MSc Beauty Therapy Care & Exercise in Health Promotion & Stress Mgmt., BSc Aesthetic and Cosmetology, GradCert Spa Management, ακαδημαϊκός συνεργάτης CDA College).

Euphoric Spa: Φραγκλίνου Ρούσβελτ 128Γ, Λεμεσός, Τηλ.: 25 256768

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ