26/09/2018 16:34

Αρχιλοχίας της Εθνικής Φρουράς κατηγορείται για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών

Για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών καθώς και για κλοπή υπό δημοσίου λειτουργού κατηγορείται μόνιμος αρχιλοχίας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ο οποίος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση των δυο ενταλμάτων έρευνας που εκδόθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του με την οποία ζητούσε   άδεια για καταχώριση αίτησης προς έκδοση εντάλματος Certiorari, με το οποίο να ακυρώνονται δύο εντάλματα έρευνας, ισχυριζόμενος βασικά ότι τα επίδικα εντάλματα εκδόθηκαν καθ΄ υπέρβαση εξουσίας και/ή έλλειψη δικαιοδοσίας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, κατά την επιδιόρθωση ταβανιού στα λουτρά του Λόχου Διοικήσεως του Στρατοπέδου όπου υπηρετούσε ο αιτητής εντοπίστηκαν κρυμμένα ένα στρατιωτικό αδιάβροχο μέσα στο οποίο υπήρχαν τυλιγμένα εκρηκτική ύλη τύπου C4, πυροκροτητές, ένα έμφορτο περίστροφο με έξι φυσίγγια, μία κουκούλα και μία καπνογόνος χειροβομβίδα.

Η ανεύρεση των πιο πάνω γνωστοποιήθηκε από το Διοικητή του Στρατοπέδου στο ΤΑΕ Λάρνακας, μέλη του οποίου και του Κλάδου Πυροτεχνουργών εξέτασαν  αυθημερόν την σκηνή και τα ανευρεθέντα στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις.

Ακολούθως, η Αστυνομία εξασφάλισε από Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ένταλμα σύλληψης του αιτητή, καθώς και τα επίδικα εντάλματα έρευνας.  Και αυτό στη βάση μαρτυρίας που δημιουργούσε – κατά την αστυνομία – εύλογη υποψία ότι ο αιτητής ενεχόταν σε 4 υπό διερεύνηση αδικήματα:-  Παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, παράνομη κατοχή και μεταφορά πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών χωρίς την άδεια του επιθεωρητή εκρηκτικών υλών και κλοπή από δημόσιο λειτουργό.

Εν τέλει, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, με την συμπλήρωση του ανακριτικού έργου, καταχωρίστηκε εναντίον του υπόθεση στο Στρατιωτικό Δικαστήριο, με την οποία του προσήφθησαν οι κατηγορίες της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών, καθώς και η κατηγορία της κλοπής υπό δημοσίου λειτουργού.

Το Ανώτατο σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ότι «ο Α/Λοχίας που αιτήθηκε την έκδοση των επιδίκων ενταλμάτων, ως αστυνομικός, είχε εξουσία εκ του Νόμου να ενεργήσει όπως ενήργησε και κατ΄ επέκταση και το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας να επιληφθεί των αιτημάτων του».

«Δεν αποκαλύπτεται επομένως εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση για έλλειψη ή υπέρβαση δικαιοδοσίας του κατώτερου Δικαστηρίου που σύμφωνα με τις καλώς εμπεδωμένες νομικές αρχές αποτελεί προϋπόθεση για άσκηση της διακριτικής ευχέρειας (Δικαστή) του Ανωτάτου Δικαστηρίου για χορήγηση άδειας προς καταχώριση αίτησης Certiorari», καταλήγει το Δικαστήριο, απορρίπτοντας την αίτηση του.

Tags: