12/09/2018 20:30

Ζητείται “Γραφείο Ευημερίας Κυπρίων”

Έξω φρενών είναι οι συμπολίτες μας με την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στο γραφείο ευημερίας. 

Δυσπραγούντες συμπολίτες μας που σπεύδουν προς εξυπηρέτηση τους στα κατά τόπους γραφεία ευημερίας, ζητούν όπως δημιουργηθεί “Γραφείο Ευημερίας για Κύπριους”.

Χαρακτηριστικά, αναγνώστης της στήλης αναφέρει: “Δεν έχω πρόβλημα με τους ξένους αλλά όπως είναι η υπάρχουσα κατάσταση μας καταντούν να αναπτύσσουμε επιχειρήματα που όταν τα παραθέτουμε χαρακτηριζόμαστε ως ρατσιστές”.

Η δική του ιστορία διαρκεί μόλις μερικούς μήνες, καθώς η σύζυγός του, επειδή ήταν έγκυος, έμεινε στο σπίτι της για να αναζητήσει εργασία. Έπειτα παρέμεινε οικοκυρά προκειμένου να μεγαλώσει το παιδί. Ωστόσο στο διάστημα αυτό ο ίδιος έχασε τη δουλειά του. Ο 50χρονος συμπολίτης μας συζήτησε με την σύζυγό του, η οποία είναι νεότερη ηλικιακά και αποφάσισαν και οι δύο να αναζητούν εργασία.

50χρονος και πρόσληψη δεν πάνε μαζί

Όπως εξηγεί ο κ. Σ. στο i-eidisi, λόγω ηλικίας τον έχουν απορρίψει από πολλές δουλειές. Ευτυχώς όμως την 1η Σεπτεμβρίου εργοδοτήθηκε η σύζυγός του.  “Τον Αύγουστο έζησα με δανικά”, εξηγεί “και με 200 ευρώ που μου έδωσε το γραφείο ευημερίας”. Ο κ. Σ. επισκέφθηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο (2018) το γραφείο ευημερίας, όμως αυτή την φορά δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν. “Είναι προκλητικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά “το κράτος στο οποίο για χρόνια πλήρωνα φόρους να μην μπορεί να με στηρίξει για δύο μήνες που είχα την ανάγκη, ενώ τα γραφεία ευημερίας – την ώρα που εγώ ακούω “όχι” – απλώνουν το χέρι σε ξένους. Δεν είμαι ρατσιστής αλλά η πρόκληση είναι εκεί”, εξηγεί.

Η εισήγησή του

Για τον κ. Σ. η αντίδραση ήταν οι φωνές. Όπως λέει όμως, μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που θα φτάσει σε άλλα επίπεδα. Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα “Γραφείο Ευημερίας Κυπρίων” που θα νοιάζεται πραγματικά για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Όπως εξηγεί, αφού η οικονομία σύμφωνα με την κυβέρνηση πάει καλύτερα, “οι περιπτώσεις όπως τη δική μου είναι λίγες. Αντί λοιπόν να υπάρχουν άτομα μιας μεγαλύτερης  ηλικίας που ακολουθούν μόνο νόμους και εξετάζουν επιφανειακά τις περιπτώσεις, ας προσληφθούν άτομα νεαρά, με όρεξη και ικανά να αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Και όλα αυτά ας γίνονται σε ένα χώρο μακριά από την πρόκληση της πληρωμής των αλλοδαπών που δικαιούνται, εν τέλη, πολύ περισσότερα από έναν Κύπριο δυσπραγούντα συμπολίτη μας”.

Σχόλιο εκδότη: Το κείμενο εκδίδεται κατά παράκληση του κ. Σ. μετά την εμπειρία που είχε με το γραφείο ευημερίας. Αν οι αρμόδιοι επιθυμούν περισσότερες λεπτομέρειες ας επικοινωνήσουν με την ηλεκτρονική εφημερίδα i-eidisi στο 70087474 για να αναφέρουμε το πρόσωπο που ζήτησε στήριξη για δύο μήνες, τουλάχιστον για να μπορέσει να ταΐσει – αν μη τι άλλο – τον ούτε τριών χρόνων γιο του!