05/09/2018 16:07

Οι Πρωθυπουργοί Βελγίου, Ολλανδίας βολιδοσκοπούν Μακρόν για κοινή κάθοδο με Φιλελεύθερους στις ευρωεκλογές

To ενδεχόμενο κοινής καθόδου των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις προσεχείς ευρωεκλογές, εξετάζει εκτενές ρεπορτάζ της ολλανδόφωνης βελγικής εφημερίδας De Standaard υπό τον τίτλο “Ο Rutte και ο Michel σκοπεύουν να ‘πλευρίσουν’ τον Macron”, εκφράζοντας την άποψη ότι θα κάτι τέτοιο μπορούσε να αλλάξει άρδην το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο.

Στην έρευνα της εφημερίδας, σημειώνεται ειδικότερα ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι ανέθεσαν στους Πρωθυπουργούς Ολλανδίας και Βελγίου, Rutte και Michel αντίστοιχα, το καθήκον να βολιδοσκοπήσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν για το ενδεχόμενο να συμπήξουν ένα κοινό μέτωπο στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

Η De Standaard επισημαίνει ότι η επιλογή των δύο αυτών προσώπων “κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς ο μεν πρωθυπουργός του Βελγίου διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς και οι απόψεις τους για τα ευρωπαϊκά θέματα συμπίπτουν απόλυτα, ο δε Rutte έχει αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος σε ευρωπαϊκούς κύκλους μετά το Brexit και ήδη το όνομά του κυκλοφορεί για τη διαδοχή του Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Η εφημερίδα  εξηγεί ότι “το κόμμα του Μακρόν (En Marche) αναμένεται να κερδίσει περίπου 20 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο εταίρο για τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους οι οποίοι με την προσθήκη του En Marche θα γίνονταν το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να υποστούν μεγάλες απώλειες”.

“Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι αύριο ο Μακρόν πρόκειται να συναντήσει στο Λουξεμβούργο τους Πρωθυπουργούς Βελγίου και Ολλανδίας όπως και το Λουξεμβούργιο Πρωθυπουργό Bettel στα πλαίσια των προετοιμασιών για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σαλτσμπουρκ (19 και 20 Σεπτεμβρίου) καθώς η διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής στο μεταναστευτικό εκτιμάται ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των τεσσάρων ηγετών, οι οποίοι όμως αναμένεται να θέσουν επί τάπητος και το θέμα της μεταξύ τους εκλογικής συνεργασίας”, αναφέρει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα τέλος αναφέρεται και στα σενάρια για εξ ολοκλήρου νέα πρωτοβουλία Μακρόν, “που θα κλονίσει συθέμελα το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό”. “Σε αυτό το πλαίσιο”, συμπληρώνει, “δείχνει να έχει βάλει στα σκαριά ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κίνημα το οποίο θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, ακόμα και σοσιαλδημοκράτες όπως ο Ιταλός M. Renzi και ο Ισπανός πρωθυπουργός  P. Sanchez”.

Tags:
Cheap Website Traffic