04/09/2018 08:37

Νιγηρία: Τουλάχιστον 48 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση φράξιας της Μπόκο Χαράμ

Τζιχαντιστές μιας φράξιας της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 48 στρατιωτικούς την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίθεσής τους σε στρατιωτική βάση στη βορειοανατολική Νιγηρία, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις, δίνοντας έναν πολύ βαρύτερο απολογισμό από τον προηγούμενο, που έκανε λόγο για 30 νεκρούς.

“Μέχρι στιγμής, έχουμε ανασύρει τα πτώματα 48 στρατιωτών”, ανέφερε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ένας αξιωματικός του στρατού στη Ζάρι, εν μέσω της αναζωπύρωσης των επιθέσεων εναντίον του στρατού από τη φράξια που αυτοαποκαλείται από το 2015 Δυτικοαφρικανική Επαρχία του Ισλαμικού Κράτους (ISWAP).

Το Σάββατο, πηγές προσκείμενες στον στρατό είχαν ενημερώσει το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίθεση αυτή με τη χρήση βαρέων όπλων εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται ανάμεσα στα σύνορα με τον Νίγηρα και τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, ορμητήριο της ISWAP.

“Αντάρτες έφθασαν κατά μεγάλο αριθμό με φορτηγά και μετέφεραν βαριά όπλα”, είχε πει ένας αξιωματικός. “Ενεπλάκησαν σε μάχη με τους στρατιωτικούς που διήρκεσε περίπου μία ώρα”. Η σφοδρότητα της επίθεσής τους ήταν τέτοια που “οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προσωρινά ως την άφιξη ενισχύσεων”, χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων, πρόσθεσε.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με σύντομη ανακοίνωσή της η ISWAP. Ο νιγηριανός στρατός επισήμως αναγνωρίζει ότι έγινε μια μεγάλη μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις του και αντάρτες, αλλά μέχρι χθες έκανε λόγο μόνο για “πολλούς αντάρτες” νεκρούς και αρνείτο ότι υπέστη οποιαδήποτε απώλεια.

Από το 2009, ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις του στρατού για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 και πλέον ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους. Κατά τις εκτιμήσεις διαφόρων ΜΚΟ, τουλάχιστον 11 εκατομμύρια Νιγηριανοί χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Tags:
Cheap Website Traffic