31/08/2018 18:15

Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για ανέγερση Δημοτικής αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης στη Λάρνακα

Υπογράφηκαν το απόγευμα στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας, τα συμβόλαια μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και του Εργολάβου Lois Builders, για το έργο της ανέγερσης της Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα για τη Λάρνακα επειδή, όπως είπε, από το 1996 όταν κατεδαφίστηκε η παλαιά αγορά της πόλης καταβάλλονταν προσπάθειες για δημιουργία νέας αγοράς, χωρίς όμως αυτό να καταστεί δυνατόν. «Σήμερα υπογράψαμε τα συμβόλαια για ένα έργο που είναι σημαδιακό για τη πόλη μας, αφού η αγορά της Λάρνακας ήταν φημισμένη, αποτελούσε πόλο έλξης για τους δημότες που έκαναν τις καθημερινές τους αγορές, ήταν ένας χώρος συνάντησης για την πόλη και ένα ιστορικό σημείο για τη Λάρνακα».

Ο κ. Βύρας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η νέα Δημοτική Αγορά παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά και σημείωσε πως από τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσουν οι εργασίες, «το σημαντικό αυτό έργο θα αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο της πόλης και θα αποδείξει ότι κάτι αλλάζει στη Λάρνακα αφού πλέον από τα σχέδια προχωρούμε στην υλοποίηση».

Ερωτηθείς για τους χώρους στάθμευσης στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις 24 Σεπτεμβρίου θα κλείσει ο συγκεκριμένος δημοτικός χώρος, ο Ανδρέας Βύρας απάντησε πως έχουν ήδη πάρει κάποιες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης. Συγκεκριμένα ο Δήμος θα προχωρήσει σε διαμόρφωση χώρου που βρίσκεται απέναντι από το τέμενος Ζουχουρί για να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη οικοπέδου που βρίσκεται στη περιοχή Αγίου Λαζάρου για να γίνει αναβάθμιση του και να χρησιμοποιηθεί επίσης ως δημοτικός χώρος στάθμευσης.

Είπε επίσης ότι δημοτικός χώρος στάθμευσης θα δημιουργηθεί και σε περιοχή που βρίσκεται απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο, όπου υπάρχουν παραπήγματα τα οποία προγραμματίζεται να κατεδαφιστούν.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τις συγκεκριμένες κινήσεις που γίνονται και με κάποιες άλλες σκέψεις που υπάρχουν, θα μειωθεί το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από το κλείσιμο του δημοτικού χώρου στάθμευσης όπου θα ανεγερθεί η νέα Δημοτική Αγορά. «Εάν θέλουμε έργα στη Λάρνακα τότε όλοι θα πρέπει να υποστούμε κάποια ταλαιπωρία» ανέφερε.

Επειδή, συνέχισε, «βλέπουμε το μέλλον και όχι μόνο το σήμερα, χρειάζεται όπως όλοι κάνουν υπομονή, ώστε η Λάρνακα να διαμορφώσει το χαρακτήρα που έχει και να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το εμπορικό της κέντρο, με στόχο να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».

Υπενθυμίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες της νέας Δημοτικής Αγοράς θα αρχίσουν στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες.

Η δαπάνη ανέρχεται στα 5.85 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ΦΠΑ, ενώ η ολική δαπάνη του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στα 7.5 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Το έργο περιλαμβάνει Δημοτική Αγορά και Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης. Στο ισόγειο της Δημοτικής Αγοράς θα στεγάζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και φθαρτών και στον 1ο όροφο θα στεγάζονται 4 υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρο. Στην ταράτσα θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου (garden roof).

Ο ανοικτός εξωτερικός χώρος στο ισόγειο, σε επέκταση της Δημοτικής Αγοράς, θα τοπιοτεχνηθεί κατάλληλα, ώστε να οργανώνεται η Λαϊκή Υπαίθρια Αγορά (παζάρι) και Κέντρο Πληροφόρησης.

Ο πολυώροφος Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης, μελλοντικά θα αποτελείται από 6 επίπεδα για 180 περίπου χώρους. Στην παρούσα φάση θα κατασκευαστούν μόνο τα πρώτα τρία επίπεδα, ενώ η ανάπτυξη θα έχει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΚΔ)

Cheap Website Traffic