29/08/2018 14:21

Ο Γιαννάκης Ομήρου καλεί την Κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τον Μαυρίκιο

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση να αμφισβητήσει ”το βαθύτατο αναχρονισμό της προκλητικής βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας της Βρετανίας στην Κύπρο”, αντλώντας από το παράδειγμα του Μαυρικίου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ακρωτηριασμένη ως προς την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα από την παρουσία των Βρετανικών Στρατιωτικών βάσεων, αποφεύγει για 58 ολόκληρα χρόνια να αμφισβητήσει το βαθύτατο αναχρονισμό της προκλητικής βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας της Βρετανίας στην Κύπρο. Θα παραδειγματιστεί άραγε η Κυβέρνηση από το παράδειγμα του κράτους του Μαυρικίου;» διερωτάται σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ομήρου.

Όπως αναφέρει, το κράτος του Μαυρικίου, σε αντίθεση με την Κύπρο, τόλμησε να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά της διατήρησης στρατιωτικής βάσης της Βρετανίας στην εδαφική του επικράτεια, στη βάση και των επανειλημμένων αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, ότι «λεγόμενα δικαιώματα ή προνόμια πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, είναι παράνομα, ως κατάλοιπα αποικισμού (vestiges of colonialism)».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προσθέτει, αποτάθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας γνωμοδότηση ως προς τη συμβατότητα της ανεξαρτησίας μιας χώρας με την ύπαρξη στρατιωτικής βάσης τρίτης χώρας και κατά πόσο η ύπαρξη μιας τέτοιας βάσης είναι επιτρεπτή από το διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα συνεδριάσει από 3 μέχρι 6 Σεπτεμβρίου για να αποφανθεί σχετικά.

Tags:
Cheap Website Traffic