Εννέα εκ. ευρώ στην Ιταλία για στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης των αιτούντων άσυλο εκταμίευσε η Κομισιόν

Εννέα εκ. ευρώ στην Ιταλία για στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης των αιτούντων άσυλο εκταμίευσε η Κομισιόν

Την χορήγηση 9 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ιταλία, για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις εγκαταστάσεις υποδοχής, αποφάσισε η Κομισιόν και τα χρήματα έχουν ήδη εκταμιευθεί από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, από τη χρηματοδοτική βοήθεια θα επωφεληθούν περισσότερα από 42 000 άτομα στις περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια, Λάτσιο, Λιγουρία, Τοσκάνη και Σικελία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών.

Μετά την εκταμίευση ο Επίτροπος υπενθύμισε δημόσια ότι η η Ιταλία έχει υποστεί ιδιαίτερη πίεση κατά τα τελευταία έτη και η Επιτροπή δεν θα χαλαρώσει τη στήριξη των ιταλικών προσπαθειών όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης και την παροχή καταλύματος σε όσους έχουν ανάγκη προστασίας”.

Διευκρίνισε δε ότι, “η χρηματοδότηση θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν βασικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, εξασφαλίζοντας επαρκή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, όποτε χρειάζεται. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει όλα τα κράτη μέλη που δέχονται πιέσεις, ενώ θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ευρωπαϊκές λύσεις”.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι  με την εν λόγω χρηματοδότηση, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης ώστε να στηρίξει τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ιταλία. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης έρχεται να προστεθεί στα 653,7 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί στην Ιταλία στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος 2014-2020 του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ).