«Η Κυβέρνηση στηρίζει προσπάθειες αναζωογώνησης της υπαίθρου»

«Η Κυβέρνηση στηρίζει προσπάθειες αναζωογώνησης της υπαίθρου»

Η Κυβέρνηση στηρίζει προσπάθειες που αναζωογονούν την ύπαιθρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ Δεκαπενταύγουστου της Κοινότητας Λόφου.

“Όταν μάλιστα, όπως στην περίπτωση της Λόφου, προστίθεται ο ζήλος και η διάθεση προσφοράς τόσο της κοινοτικής αρχής όσο και των οργανωμένων αποδήμων, αυξάνεται και η ευθύνη της Πολιτείας. Από αυτή την άποψη προσβλέπουμε στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των ορεινών περιοχών που μεθοδικά αναπτύσσεται στις μέρες μας και θα δώσει μεθοδικές δράσεις ενίσχυσης της ορεινής υπαίθρου” είπε ο Εκπρόσωπος χθες σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι πρόκειται για μια γιορτή που ζωντανεύει την κοινότητα της Λόφου και μέσα στο όμορφο περιβάλλον μας επιτρέπει να θαυμάσουμε ξανά το μικρό θαύμα της ανακαίνισης και της αναζωογόνησης για το οποίο είναι ξακουστή η Λόφου σε όλη την Κύπρο.

Είπε ότι το φεστιβάλ έγινε θεσμός “τέτοιες μέρες που τιμούμε τη μνήμη της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένη και η εκκλησία σας, της Παναγιάς Χρυσολοφίτισσας” και ότι “μέσα από την ευκαιρία των θερινών διακοπών, χιλιάδες απόδημοι, αλλά και φίλοι της Λόφου ξαναζωντανεύουν την Κοινότητα”.

Αναφερόμενος στην ιστορία της περιοχής είπε ότι αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη από την Εποχή του Χαλκού, ενώ ο σύγχρονος οικισμός ξεκίνησε πριν τη Φραγκοκρατία, ως καταφύγιο των ανθρώπων της παραλίας για να αποφύγουν τις επιδρομές Αράβων.

Πρόσθεσε ότι στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έφτασε, σε πλήρη ακμή, να αριθμεί κοντά στους 1.000 κατοίκους, ενώ και μέσα στην Ιστορία η Λόφου έδωσε τη μοναδική περίπτωση του ξακουστού καπετάνιου και αγωνιστή της Παλιγγενεσίας το 1821, του Ιωάννη Σταυριανού.

“Μπορεί τώρα ο πληθυσμός εκείνος να μην υπάρχει και οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι λιγοστοί -αφού ως γνωστό η Λόφου μετοίκησε σταδιακά στον Ύψωνα- όμως πολλοί, πάρα πολλοί είναι οι απόδημοι που όχι μόνο δεν ξεχνούν την κοινότητα καταγωγής τους, αλλά τη νοιάζονται τόσο πολύ που έχουν καταφέρει να την κάνουν ένα πραγματικό στολίδι, με τη σημερινή όψη, τις ανακαινίσεις/αναπαλαιώσεις που κάνουν τη Λόφου να ξεχωρίζει σε όλη την Κύπρο, ως πρότυπο αγροτουρισμού, αλλά και για τη λαϊκή αρχιτεκτονική της” σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ