ΗΠΑ και Μεξικό συστήνουν κοινή, ειδική επιχειρησιακή ομάδα για στοχοποίηση των καρτέλ ναρκωτικών

ΗΠΑ και Μεξικό συστήνουν κοινή, ειδική επιχειρησιακή ομάδα για στοχοποίηση των καρτέλ ναρκωτικών

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και του Μεξικού θα συστήσουν μια κοινή, ειδική επιχειρησιακή ομάδα, η οποία θα έχει έδρα το Σικάγο και θα στοχοθετεί τους ηγέτες και τους οικονομικούς πόρους των καρτέλ των ναρκωτικών που προμηθεύουν με οπιοειδή την αμερικανική αγορά ναρκωτικών, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση για το νέο αυτό εγχείρημα διμερούς συνεργασίας καταγράφεται σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων των δύο γειτονικών κρατών και περίπου τέσσερις μήνες πριν αναλάβει την εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται κεντροαριστερός ενώ θεωρείται εθνικιστής από πολιτικούς παρατηρητές.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει εξαγγείλει ότι θα υιοθετήσει άλλη προσέγγιση όσον αφορά τον πόλεμο που διεξάγει η κυβέρνηση του Μεξικού εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών. Θέλει να αλλάξει τελείως τους κανόνες του παιγνιδιού, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν διαπραγματεύσεις με συμμορίες και να προσφερθεί αμνηστία σε μέλη τους αντί να συνεχίσει την πεπατημένη, τη σκληρή πολιτική που, σύμφωνα με τους επικριτές της, διαιωνίζει τη βία.

Ο εκλεγμένος Μεξικανός Πρόεδρος λέει επίσης ότι θέλει να γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί αφότου ο ρεπουμπλικάνος, Ντόναλντ Τραμπ, έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

“Είμαστε βέβαιοι ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τη βούληση να συνεργαστεί στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος”, δήλωσε ο Φελίπε δε Χεσούς Μουνιός Βάσκες, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας αρμόδιος για την ομοσπονδιακή μονάδα ειδικών εγκληματολογικών ερευνών, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Σικάγο.

Δεν υπήρξε σχόλιο άμεσα από την ομάδα του Λόπες Ομπραδόρ.

Ο προαλειφόμενος Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησής του, Αλφόνσο Ντουράσο, έχει δηλώσει ότι όλες οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών θα επαναξιολογηθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ