Κατεχόμενα – «Φάε φάε οι ε/κ περιουσίες δεν τελειώνουν»

Κατεχόμενα – «Φάε φάε οι ε/κ περιουσίες δεν τελειώνουν»

Με τίτλο «Φάε φάε οι ε/κ περιουσίες δεν τελειώνουν», η χθεσινή “Αφρίκα” αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην απόφαση της «υπουργού εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς να ικανοποιήσει το αίτημα εργολάβων και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για να δοθεί σε ξένους το δικαίωμα να έχουν παραπάνω από ένα ακίνητα στα κατεχόμενα.

Κι αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Οι ανεξάρτητες κατοικίες για ξένους θα αυξηθούν από μία σε δύο και τα διαμερίσματα που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους από δύο σε τρία, είπε η κ. Μπαϊμπάρς σημειώνοντας ότι μελετούν κάποια μέτρα για έξοδο από την οικονομική κρίση, τα οποία και θα οριστικοποιήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την Αφρίκα, αυτή η απόφαση θα καταστήσει το εδαφικό πιο δύσκολο προς συζήτηση θέμα σε μια επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για τις κοινωνικές κατοικίες (σσ: εργατικές κατοικίες) για νέα ζευγάρια είναι έτοιμο και το πρώτο τέτοιο κτίριο θα χτιστεί στην περιοχή Αμμοχώστου – Βαρωσίων. Σε πρώτο στάδιο, ανέφερε, θα πρόκειται για πολυκατοικία τριών ορόφων.

Η κ. Μπαϊμπάρς ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 7.500 αγροτικά τεμάχια, ωστόσο τα μισά δεν έχουν την υποδομή ώστε να μπορούν να γίνουν καλλιεργήσιμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, συνέχισε, είναι η στέγαση και γι’ αυτό προχώρησαν στην ετοιμασία του σχεδίου κοινωνικών κατοικιών.

Στην περιοχή Αμμοχώστου – Βαρωσίων, συνέχισε, έχουν εντοπίσει το τεμάχιο όπου θα δημιουργηθεί το πρώτο κτίριο κοινωνικών κατοικιών και στόχος τους είναι να εντοπίσουν το οικονομικό μοντέλο χρηματοδότησης ώστε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. «Δεν θα είναι μόνο στα Βαρώσια και την Αμμόχωστο που έχουν ανάγκη (τέτοιων κατοικιών) αλλά και στην Καρπασία και τη Μόρφου. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα έργα βήμα με βήμα. Πρώτα εντοπίσαμε τα τεμάχια, τη γη όπου μπορούν να υλοποιηθούν τα σχέδια κοινωνικών κατοικιών. Τώρα εργαζόμαστε πάνω στο οικονομικό μοντέλο».

Για τις ανάγκες, είπε, έλαβαν υπόψη την απογραφή πληθυσμού του 2011, τον αριθμό κατοικιών ανά περιοχή και το να μπορεί το «κράτος» να ανταποκριθεί στη διαφορά/διακύμανση των τόκων. «Θέλουμε να μπορούν τα νεαρά ζευγάρια να γίνουν ιδιοκτήτες μιας κατοικίας με ένα μακροπρόθεσμο κόστος ενοικίασης».

Αυτές οι κατοικίες, είπε η «υπουργός εσωτερικών», θα μετατραπούν αργότερα σε αστικές περιοχές όπου θα μπορούν οι κάτοικοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε σχολική, ιατρική και εμπορική υποδομή.

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ