Καλιφόρνια: Δύο εστίες ενώθηκαν δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας!

Καλιφόρνια: Δύο εστίες ενώθηκαν δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας!

H πυρκαγιά «Μεντοσίνο Κόμπλεξ» έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 1.148.500 στρέμματα εδάφους, μια επιφάνεια που πλησιάζει τις διαστάσεις της πόλης του Λος Άντζελες

Δραματικές είναι οι εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στην Καλιφόρνια, όπου δύο από τις εστίες που μαίνονται τις τελευταίες μέρες στον βορρά ενώθηκαν, σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας!

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών Αρχών, η ξηρασία σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα συνέβαλαν στην προσέγγιση των δύο εστιών που απείχαν αρχικά αρκετά μίλια. Οι δύο φωτιές, που πλέον αποκαλούνται μαζί «η πυρκαγιά του Μεντοσίνο Κόμπλεξ», έχουν ήδη μετατρέψει σε στάχτη 1.148.500 στρέμματα εδάφους, μια επιφάνεια που πλησιάζει τις διαστάσεις της πόλης του Λος Άντζελες.

Τουλάχιστον 75 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την πύρινη λαίλαπα, που δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο παρά μόλις κατά το 30%. Το μέγεθος της «υπερ-πυρκαγιάς» έχει πλέον ξεπεράσει την φονική πυρκαγιά του περασμένου Δεκέμβρη στη βόρεια Καλιφόρνια, που είχε κάψει 1.140.00 στρέμματα και είχε μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 1000 κτίρια, προτού τεθεί τελικά υπό έλεγχο στις 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας, πάνω από 14.000 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης της «υπερ-πυρκαγιάς» αλλά και των άλλων εστιών που μαίνονται στην Καλιφόρνια. Είναι η πρώτη φορά που τόσο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι συγκεντρωμένες σε μια μόνο πολιτεία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Scott McLean.

Όπως εξήγησε, προς το παρόν η πυρκαγιά «Μεντοσίνο Κόμπλεξ» δεν είναι τόσο καταστροφική όσο η φωτιά «Καρ» που μαίνεται βορειότερα, η οποία έχει κατακάψει χίλια περίπου σπίτια στα περίχωρα της πόλης Ρέντινγκ και έχει στοιχίσει τη ζωή σε επτά τουλάχιστον ανθρώπους, με δεκάδες να αγνοούνται ακόμη.

Ωστόσο, αν δεν τεθούν σύντομα υπό έλεγχο, οι συνδυασμένες εστίες απειλούν πάνω από 11.300 σπίτια, και έχει δοθεί ήδη εντολή για εκκένωση συνοικισμών που βρίσκονται στο διάβα της.