Τα μέτρα του Υπουργικού στα χέρια των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Τα μέτρα του Υπουργικού στα χέρια των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απέστειλε σήμερα το πρωί στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2018, για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου και το όλο σύστημα των παραχώρησης διδακτικού χρόνου για εκτέλεση άλλων εξωδιδακτικών καθηκόντων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι αύριο στις 9.30 θα συγκαλέσει τη Γραμματεία της Οργάνωσης, προκειμένου αυτή να αξιολογήσει τις προφορικές απαντήσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας στις εισηγήσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, όπως αυτές υποβλήθηκαν στο κοινό έγγραφο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

«Την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα μας στείλει και γραπτώς τις θέσεις του, αλλά προφορικά μας έδωσε ήδη κάποιες πρώτες απαντήσεις, οι οποίες φαίνεται να μην αφήνουν περιθώρια για θετική κατάληξη», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι μετά το τέλος της συνάντησης, έγινε μια σύντομη συζήτηση μεταξύ των Γραμματειών των τριών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

«Η συζήτηση αυτή αφορούσε θέματα διαδικαστικής φύσεως και όχι θέματα ουσίας. Οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, όπως το έχουν αποδείξει άλλωστε όλο αυτό το διάστημα, έχουν κοινή πορεία και δεσμεύονται απόλυτα από τις κοινές τους θέσεις, όπως αυτές κατατέθηκαν στο έγγραφο της περασμένης Παρασκευής», σημείωσε.

Ερωτηθείς ότι το Υπουργείο Παιδείας αναμένει από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να τοποθετηθούν γραπτώς, μέχρι την Τετάρτη, πάνω στα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, και ευρύτερα για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου και το όλο σύστημα της αξιοποίησης του εξωδιδακτικού χρόνου, ο κ. Σωκράτους είπε ότι για τα συγκεκριμένα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις πρότειναν ήδη άλλα μέτρα ισοδύναμα και αντισταθμιστικά.

«Εμείς στα μέτρα εκείνα του Υπουργικού Συμβουλίου, που ειρήσθω εν παρόδω διαφωνήσαμε εξαρχής και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και επί της ουσίας, αντιπροτείναμε άλλα αντισταθμιστικά και σχεδόν ισοδύναμα μέτρα, ως προς τον αριθμό των θέσεων που απαιτούνται, για να μπορέσει να εξευρεθεί μια λύση, η οποία να επιτρέψει να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είναι οι μόνες μέχρι σήμερα που κατέθεσαν γραπτώς εισηγήσεις στο τραπέζι του διάλογου.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι βλέπει αρκετά δύσκολα τα πράγματα, διότι, όπως ανέφερε, «μετά από τόσες μέρες εντατικού διαλόγου δεν είχαμε ουσιαστική πρόοδο».

Σε σχετική παρατήρηση, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι δεν υπάρχει μεταξύ των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων διαφωνία και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν την κοινή τους πορεία.

Ανέφερε, επίσης, ότι ως ΟΛΤΕΚ θα συνέλθουν για αξιολόγηση της μέχρι σήμερα κατάστασης, αύριο στις 09:00.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι δεν υπάρχει κανένα νεότερο και πρόσθεσε ότι θα συνέλθουν αύριο τα Συμβούλια των οργανώσεων για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο διάλογος που ξεκίνησε εδώ και τέσσερις ημέρες είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αποδώσει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η ΠΟΕΔ θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί, ενώ γύρω στις 13:00 αναμένεται να ξεκινήσει η κοινή συνεδρία των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι αν η πληροφόρηση που έχουν ευσταθεί ότι τα πράγματα δε βαίνουν καλώς, τους ανησυχεί ιδιαίτερα.

«Εμείς θέλουμε η οποιαδήποτε διαφορά να μην επηρεάσει τους μαθητές, δεν είμαστε υπέρ των απεργιών και θα πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις. Είμαστε έτοιμοι σαν γονείς να συνεισφέρουμε στο μέτρο που μπορούμε για να βρεθούν οι συμβιβαστικές φόρμουλες», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κοινή συνάντηση των οργανωμένων γονέων Μέσης, Δημοτικής και Προδημοτικής εκπαίδευσης, εάν τα πράγματα δε βαίνουν καλώς.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι θα περιμένουν πλήρη ενημέρωση για το τι είχε έγινε χθες από το Υπουργείο Παιδείας.

«Εμείς ως Συνομοσπονδία δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε όποιο μέτρο έχουν εισηγηθεί, το οποίο θα μειώνει την ποιότητα της εκπαίδευσης ή που να έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στους μαθητές μας», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας συνεχίστηκε, χθες το βράδυ, ο εντατικός διάλογος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη με αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει στις εκπαιδευτικές οργανώσεις γραπτώς, μέχρι την Τετάρτη, τις προτάσεις του πάνω στις εισηγήσεις τις οποίες παρέδωσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, την προηγούμενη Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018.

Παράλληλα, ζητήθηκε και αναμένεται από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να τοποθετηθούν γραπτώς, επίσης μέχρι την Τετάρτη, πάνω στα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, και ευρύτερα για τον εξορθολογισμό του δημόσιου σχολείου και το όλο σύστημα των απαλλαγών.

Πηγή: ΚΥΠΕ