Η Τουρκία να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης, αναφέρει το Γραφείο Επ. Προεδρίας

Η Τουρκία να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης, αναφέρει το Γραφείο Επ. Προεδρίας

Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως όλες τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Γ` Βιέννης της 2ας Αυγούστου του 1975 για τους εγκλωβισμένους και να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι συμπληρώθηκαν 43 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης στις 2 Αυγούστου 1975 και δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο δεν τήρησε και δεν σεβάστηκε τη Συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να την παραβιάζει και να καταπατά τις πρόνοιες της, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους εγκλωβισμένους μας στη Χερσόνησο της Καρπασίας.

“Υπενθυμίζεται ότι μέσω της Συμφωνίας, η Τουρκία είχε δεσμευτεί, μεταξύ άλλων, να παρέχει στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κάθε βοήθεια, ώστε να έχουν μια ομαλή διαβίωση στα χωριά τους, περιλαμβανομένων των διευκολύνσεων στον εκπαιδευτικό τομέα και στην άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων. Αντί τούτου, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να εφαρμόσει βασικές πρόνοιες της Συμφωνίας, χιλιάδες εγκλωβισμένων μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και στη θέση τους εγκαταστάθηκαν έποικοι με στόχο να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας της περιοχής”, υπογραμμίζεται.

Τέλος, καλείται η Τουρκία, “έστω και σήμερα να εφαρμόσει πλήρως όλες τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Γ` Βιέννης της 2ας Αυγούστου του 1975 για τους εγκλωβισμένους και να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει”.

ΚΥΠΕ