01/08/2018 19:42

Ξεκινά από Σεπτέμβριο η κατασκευή του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου

Υπογράφηκαν την 1η Αυγούστου τα συμβόλαια για την κατασκευή της Φάσης Α’ του Έργου  «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας». Τα συμβόλαια υπέγραψαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και  οι Ηρακλής Πασσάδης και Σταύρος Θεοδοσίου της κοινοπραξίας CYBARCO – A. PANAYIDES 91/2015 JV, η οποία ανέλαβε το έργο.

Ανακοίνωση από το Δήμο Λευκωσίας αναφέρει ότι “η έναρξη κατασκευής της Φάσης Α’ του σημαντικού αυτού έργου για το κέντρο της Λευκωσίας έχει οριστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου 2018 και ο δήμος της πρωτεύουσας έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση του έργου από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία 2014-2020”.

Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της Φάσης Α΄ ανέρχεται σε €8,000,000 και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 16 μήνες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “το έργο επιδιώκει να καταστήσει ολόκληρο το `Εμπορικό Τρίγωνο` του αστικού κέντρου της Λευκωσίας, πρότυπο φιλικού στον άνθρωπο και το περιβάλλον αστικό χώρο, ανταγωνιστικό για επενδύσεις και εμπορική δραστηριότητα και την πρώτη νησίδα έξυπνης πόλης στη χώρα μας, με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους κάτοικους και τους επισκέπτες”.

Το επενδυτικό αυτό έργο τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας και υιοθετήθηκαν ψηλά κριτήρια βιώσιμου αστικού σχεδιασμού.

Μεταξύ άλλων η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου, στοχεύει “στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και την αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος με νέα επίστρωση, αστική επίπλωση και φωτισμό και στη δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων με εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου, για να διευκολύνει την προσβασιμότητα πεζών και ΑμεΑ και να αυξήσει την επισκεψιμότητα”.

Στοχεύει, επίσης, “στη δημιουργία μικρών πλατειών με δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ με την προσθήκη μεγάλου αριθμού δέντρων (πέραν των 330) και την εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα ενισχυθεί η σκίαση, αυξάνοντας τις ώρες που οι πεζοί επισκέπτες θα μπορούν να διακινούνται με άνεση, ενώ με την ενσωμάτωση των υδάτινων στοιχείων οι συνθήκες άνεσης και ελκυστικότητας της περιοχής θα αναβαθμιστούν σημαντικά.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε βέβαιος ότι «όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη ζωντάνια και τη βιωσιμότητα του Κέντρου της Λευκωσίας, αντιλαμβάνονται τη μεγάλη πρόσθετη αξία και το κύρος που θα αποκτήσει η περιοχή με την ολοκλήρωση των έργων, προς όφελος των κατοίκων, των καταστημάτων/επιχειρήσεων, αλλά και όλων των δημοτών και πολιτών που επισκέπτονται την περιοχή και των δραστηριοτήτων σε αυτόν τον εμπορικό πυρήνα της πρωτεύουσας».

Ο Δήμος Λευκωσίας θα ενημερώνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους και το κοινό για τις κυκλοφοριακές διευθετήσεις που θα ισχύουν κατά την εξέλιξη των εργασιών, τις οποίες έχει ήδη μελετήσει.  Σύντομα θα προβεί σε ξεχωριστή ανακοίνωση για τις διευθετήσεις που θα ισχύσουν κατά την πρώτη περίοδο κατασκευής του 1ου Τμήματος  του έργου.

Tags: