16/07/2018 17:40

Ευθεία υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης

Η χωρίς προηγούμενο κρίση στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης επιβάλλει μια ενδελεχή ανάλυση για τα αίτια που την προκάλεσαν.

Δεν θα ασχοληθώ με τα περί «εξορθολογισμού» που επικαλείται η Κυβέρνηση. Δεν είναι αυτή η ουσία της κρίσης. Αν αυτό ήταν το ζητούμενο η πρόσφορη και ορθόδοξη μέθοδος είναι, όπως σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, μία. Ο διάλογος. Αντί τούτου επελέγη το πρωτοφανές. Τετελεσμένες αποφάσεις της εξουσίας και διάλογος α posteriori !

Προηγήθηκε ένας ανελέητος πόλεμος χαρακτηρισμών και επιθέτων επαγγελματικής και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών. Αφορισμοί για ανικανότητα, φυγοπονία, ραθυμία, παρατεταμένες διακοπές, κακές επιδόσεις των μαθητών, φθοροποιός συνδικαλισμός.

Όλη, όμως, αυτή η εξοντωτική επίθεση εναντίον του εκπαιδευτικού κόσμου, ένα και μόνο στόχο έχει. Την απαξίωση της δημόσιας παιδείας και των λειτουργών της και όχι το απατηλό απλώς, επικοινωνιακό επικάλυμμα του διαβόητου «εξορθολογισμού».

Το λαϊκό γνωμικό «η αλεπού κρυβόταν και η ουρά της εφαίνετο» είναι εξόχως ερμηνευτικό της κυβερνητικής επιχείρησης. Άλλωστε δηλώσεις αξιωματούχων της συμπολίτευσης δεν αφήνουν αμφιβολίες. Μέσω της εικόνας μιας χρεωκοπημένης και αναποτελεσματικής δημόσιας παιδείας, προάγεται η στροφή προς την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ορθά οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών έχουν αντιληφθεί τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Στόχος διάφανος η συνολική απόρριψη του εκπαιδευτικού κόσμου και η «παράδοση» του ως βοράς στον αδηφάγο λαϊκισμό.

Γι΄ αυτό η πρωτοφανής ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, στο πάνδημο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την περασμένη Παρασκευή.

Η συνέχεια θα δείξει αν το αρραγές μέτωπο των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, πέρα από ιδεολογικές και κομματικές προτιμήσεις και καταβολές, θα παραμείνει αλώβητο και αξιόμαχο μέχρι τέλους.

Γιατί ο αγώνας που καλούνται να δώσουν είναι υπαρξιακός. Όχι ως προς την επαγγελματική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια μόνο. Αλλά, κυρίως, για την ακεραιότητα και τη συνέχεια της

Δημόσιας Παιδείας στην Κύπρο.

Σημ: Τα περί «μεταρρυθμίσεων» , «εξορθολογισμού» «νέας εποχής» και άλλων τινών ωραιολογιών είναι μόνο για τους αφελείς.

του Γιαννάκη Λ. Ομήρου
Τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Cheap Website Traffic