05/07/2018 12:39

Επισπεύδουν τις κάμερες κόβοντας τα γραφειοκρατικά

«Έκοψε δρόμο» την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο πράττοντας το αυτονόητο για να επισπευσθεί η έλευση των καμερών της Τροχαίας. Μετά από εισήγηση της υπουργού Μεταφορών αποφασίστηκε η παράκαμψη της διενέργειας μελέτης βιωσιμότητας και οικονομικής αποδοτικότητας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει επίσπευση του έργου κατά έξι μήνες.

Όπως δήλωσε στον «Φ» η υπουργός Βασιλική Αναστασιάδου, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να συντμηθούν τα χρονοδιαγράμματα ώστε οι κάμερες να έρθουν πιο γρήγορα, αφού θεωρούνται αναγκαίες για τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων.

Μετά από πρόταση του Υπουργείου, πρόσθεσε, δεν θα γίνει μελέτη βιωσιμότητας για το έργο όπως ήταν προγραμματισμένο και τα στοιχεία αυτά θα τεθούν στους τεχνικούς όρους της προσφοράς. Επίσης, η επιλογή των συμβούλων που θα ετοιμάσουν τους όρους της προσφοράς θα γίνει απ’ ευθείας με ανάθεση ύστερα από προκήρυξη ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, αναμένεται ότι αρχές του 2019 θα προκηρυχθούν οι προσφορές και μέχρι το τέλος του έτους, αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπουν οι πρώτες κάμερες. Η τοποθέτηση των καμερών θα γίνει σταδιακά και θα κρατήσει δύο χρόνια. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε απρόβλεπτους παράγοντες που μπορούν να προκύψουν και να καθυστερήσει το έργο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε στον «Φ», ότι για ένα τέτοιο έργο που θα σώσει ζωές, δεν χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας και μπορεί να γίνει απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με τους οίκους για τους όρους των προσφορών λόγω του κόστους του.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, συνολικά θα τοποθετηθούν 110 κάμερες, 90 σταθερές και 20 κινητές, τις οποίες η Τροχαία θα τοποθετεί σε όποια σημεία δρόμων κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Με βάση την ισχύουσα πρακτική για τις κάμερες που είναι εγκατεστημένες στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, ο οδηγός καταγγέλλεται μόνο για υπερβολική ταχύτητα και το όχημα φωτογραφίζεται από την πίσω όψη.

Η Τροχαία έχει έντονη άποψη, όπως το όχημα φωτογραφίζεται από μπροστά όπως ίσχυε και με το πρώτο σύστημα που τοποθετήθηκε πιλοτικά και να υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας εκτός από την ταχύτητα και το κόκκινο, για ζώνες ασφάλειας και χρήση κινητού τηλεφώνου. Κι αυτό για να είναι ξεκάθαρο ποιος οδηγεί το όχημα, αφού τώρα πολλοί ισχυρίζονται ότι οδηγούσαν συγγενικά τους πρόσωπα ή αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, για να γλυτώνουν τους βαθμούς ποινής.

Όπως δήλωσε ο βοηθός διευθυντής Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, κατά το διάστημα των 11 μηνών που λειτούργησε το σύστημα καμερών το 2007, οι τροχαίες συγκρούσεις μειώθηκαν περίπου κατά 53%.

Πηγή: philenews.com

Tags:
Cheap Website Traffic