01/06/2018 13:03

Ψευδείς οι αναφορές για δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων σε εμπειρογνώμονες, λέει η Νομική Υπηρεσία

Οι ισχυρισμοί σε ΜΜΕ περί δαπάνης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εμπειρογνώμονες, σε σχέση με τις έρευνες για ποινικά αδικήματα για την οικονομία είναι «ψευδείς και ατεκμηρίωτες» και εκτοξεύονται απλά για να πλήξουν το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται συγκεκριμένα σε χθεσινές αναφορές του δημοσιογράφου Χρ. Γεωργίου στο δελτίο ειδήσεων του TV1 καθώς και στις συχνές, όπως λέει, αναφορές στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» και αλλού. Οι αναφορές αυτές, προσθέτει, ανεβάζουν τα δαπανηθέντα ποσά σε €40 εκ. ή άλλα παραπλήσια ποσά.

Προς αποκατάσταση, όπως λέει η Νομική Υπηρεσία, της πραγματικής εικόνας, το ποσό που δαπανήθηκε για εμπειρογνώμονες ανέρχεται σε περίπου €5,6 εκ. ενώ άλλο ποσό, ύψους περίπου €22,9 εκ., δεν έχει καμμιά σχέση με τις ποινικές έρευνες για την Οικονομία.

«Τα οποιαδήποτε ποσά δαπανώνται για το σκοπό τούτο, είναι κατόπιν διαφανών διαδικασιών, για να παρασχεθεί η αναγκαία τεχνογνωσία προς την Αστυνομική ανακριτική ομάδα η οποία έχει από το 2013, αναλάβει το δύσκολο και εξειδικευμένο τούτο έργο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι το αποτέλεσμα των ανακρίσεων που διεξάγει η αστυνομία με τη στήριξη των εμπειρογνωμόνων και την καθοδήγηση, όπου απαιτείται, από τη Νομική Υπηρεσία, σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να συναρτάται με τα ποσά που δαπανώνται, αναμένοντας ανάλογο αποτέλεσμα. Όπως λέει, οι έρευνες καρποφορούν εκεί μόνο που ως αποτέλεσμα τους, στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα.

Ακόμη αναφέρεται ότι από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι το Μάιο του 2018, την χρονική περίοδο για την οποία άρχισαν και συνεχίζονται οι έρευνες για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δαπανήθηκε για εμπειρογνώμονες που στηρίζουν το έργο της Αστυνομίας, ήτοι Άγγλους, Ελλαδίτες και Κύπριους το συνολικό ποσό των €5,595,735.81.

Η Νομική Υπηρεσία λέει επίσης ότι άλλο συνολικό ποσό €22,894,424.63 το οποίο καταβλήθηκε για την ίδια περίοδο, δεν έχει καμμιά σχέση με τις ποινικές έρευνες για την Οικονομία. «Πρόκειται για ποσά που δυστυχώς η Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει σε Διεθνή Διαιτητικά Σώματα αλλά και σε ξένους έμπειρους δικηγόρους οίκους, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της έναντι διεκδικήσεων επενδυτών όπως της MIG, και άλλων» συμπληρώνει.

Λέει ακόμη ότι από αυτό το ποσό, το ½ καταβάλλεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη επιτυχίας των αιτητών στις Διαιτησίες, η Δημοκρατία θα δικαιούται να ανακτήσει τα υπέρογκα αυτά ποσά που είναι υποχρεωμένη τώρα να δαπανά προς υπεράσπιση της» αναφέρει.

«Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας των δαπανών και με την έκκληση όπως όσοι επιλέξουν να ασχολούνται με το θέμα τούτο, να μεριμνούν πρώτα να εξασφαλίζουν τα ορθά στοιχεία αντί να προβαίνουν σε αβάσιμες κατηγορίες και κριτικές» καταλήγει η Νομική Υπηρεσία.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)

Tags: