Περιμένουν την υλοποίηση των προεκλογικών προτάσεών του Νίκου Αναστασιάδη στην Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου

Περιμένουν την υλοποίηση των προεκλογικών προτάσεών του Νίκου Αναστασιάδη στην Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου

Την υπενθύμιση ότι η ΛΟΑΤΙ κοινότητα της Κύπρου αναμένει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την υλοποίηση των προεκλογικών προτάσεών του που αφορούν σε θέματα ΛΟΑΤΙ εξέφρασε ο πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, Νικόλας Τρύφων, σε διάσκεψη Τύπου της οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας (17 Μαϊου), αλλά και του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2018, το οποίο διοργανώνεται αυτές τις μέρες.

Σημειώνοντας την ικανοποίησή του πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε πως θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει την Πορεία Υπερηφάνειας στις 3 Ιουνίου, ο κ. Τρύφων υπενθύμισε και την προεκλογική δέσμευση του κ. Αναστιάδη για κατάθεση στη Βουλή του Νομοσχεδίου που αφορά στην Ταυτότητα Φύλου, Έκφρασης Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου, το οποίο, όπως είπε “εδώ και 5 μήνες υπόκειται σε νομοτεχνικό έλεγχο, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι οποιεσδήποτε ενέργειες”, συμπληρώνοντας πως “είναι λυπηρό ότι δεν έχει δοθεί η κατάλληλη σημασία σε ένα τόσο σημαντικό για πολλούς νομοσχέδιο”.

Ο κ. Τρύφων τόνισε, παράλληλα, πως η οργάνωση αναμένει, όπως επίσης της έχει υποσχεθεί, την άμεση σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Αποδοχή της Διαφορετικότητας, με Ειδική Επιτροπή για ΛΟΑΤΙ θέματα με συμμετοχή εκπροσώπων της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, αλλά και την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης, βασισμένο στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Θλιβερά τα νούμερα για την Κύπρο
Στη διάσκεψη Τύπου ο κ. Τρύφων παρουσίασε και τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για τα ΛΟΑΤΙ Δικαιώματα ILGA-Europe, η οποία σκιαγραφεί τα νομικά δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ΛΟΑΤΙ άτομα στις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις τη Δευτέρα 14 Μαϊου, η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καταλαμβάνοντας με βαθμολογία μόλις 29%, την 21η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, και την 30η θέση αναμεσα στις 49 ευρωπαϊκές χώρες.

Την κορυφή του πίνακα κατέχει για ακόμη μια φορά η Μάλτα με ποσοσστό 91% και ακολουθούν το Βέλγιο με 79% και η Βρετανία με 74%. “Οι αποδόσεις μικρών χωρών όπως της Μάλτας, αλλά και άλλων επίσης βαθιά θρησκευόμενων χωρών όπως η Πορτογαλία (69%) και η Ιρλανδία (52%) αποδεικνύουν περίτρανα πως οι δικαιολογίες που θέλουμε να δίνουμε στον εαυτό μας ως χώρα για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε απέναντι στους ΛΟΑΤΙ, απλά δεν ευσταθούν”, υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2018

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και όπως και κάθε χρόνο, του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Κεντρικό μήνυμα του φετινού φεστιβάλ υπερηφάνειας είναι «Make the change» («Κάνε την αλλαγή») και αναφέρεται στη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα, αλλά και στην ανάγκη ελευθερίας έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού – έννοιες διαχρονικές και πανανθρώπινες, που αφορούν σε ολόκληρη την κοινωνία. Αποτελούν, παράλληλα, τη βάση του αγώνα της Accept για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων στη χώρα μας.

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2018 έχει ήδη ξεκινήσει από τις 12 Μαϊου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, με την καθιερωμένη πορεία στους δρόμους της Λευκωσίας. Το Φεστιβάλ γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Κύπρο και με τη στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και άλλων φορέων τους οποίους ο πρόεδρος της ΑCCEPT ευχαρίστησε δημόσια για τη στήριξή τους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο διαρκεί πέραν των τριών εβδομάδων, ο κ. Τρύφων σημείωσε πως αυτό περιλαμβάνει εκδηλώσεις ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού, αλλά και ενημερωτικού χαρακτήρα. Θα περιλαμβάνει συζητήσεις και διαλέξεις, προβολές ταινιών, πάρτυ, διαδραστικά εργαστήρια, ημέρα υιοθεσίας ζώων, δικοινωτικές εκδηλώσεις, αλλά και δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους, προγράμματα ενημέρωσης για το AIDS με ευκαιρίες για δωρεάν ανώνυμες εξετάσεις διάγνωσης. Ως ίθισται, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη πορεία – παρέλαση στους δρόμους της Λευκωσίας, την Κυριακή 3 Ιουνίου και ένα μεγάλο πάρτυ που θ’ ακολουθήσει στο Δημοτικό Κήπο, με μουσική, φαγητό και ποτά.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας βρίσκεται αναρτημένο στη σχετική σελίδα της Accept στο διαδίκτυο http://www.acceptcy.org/pride, μαζί με όλες τις πληροφορίες για το φεστιβάλ.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας χαιρέτησε η Αντιπρόεδρος του κόμματος Στέλλα Κυριακίδου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, και εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών η πρόεδρος νεολαίας, Άννα-Στέλλα Τριχινά. Τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν απέστειλαν εκπροσώπους.

Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ