Έμμεσο όχι στα σχέδια Μακρόν είπε η Μέρκελ από το βήμα της γερμανικής Βουλής

Έμμεσο όχι στα σχέδια Μακρόν είπε η Μέρκελ από το βήμα της γερμανικής Βουλής

Έμμεσο όχι στα σχέδια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης –ειδικά για το θέμα του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού- είπε σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σε μια συνεδρίαση που αναφέρονταν στον γερμανικό προϋπολογισμό, η Καγκελάριος μιλώντας για την Ευρωζώνη, είπε πως υπάρχει παντού ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, κάλεσε όμως την ΕΚΤ να σταματήσει την μέχρι τώρα πολιτική της.

Αναφερόμενη έμμεσα στις προτάσεις Μακρόν, η Καγκελάριος είπε «υπάρχουν συζητήσεις για την ευθύνη που έχει  κάθε χώρα για τον προϋπολογισμό. Λοιπόν κάθε χώρα έχει ευθύνη για τον δικό της προϋπολογισμό. Υπάρχει η εθνική ευθύνη. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινοτικοποίηση των χρεών. Κάθε χώρα πρέπει με δική της ευθύνη να δει το πώς θα γίνει ανταγωνιστική όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η ίδια δήλωσε πως είναι σύμφωνη με την μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ και τόνισε πως στόχος είναι η ενδυνάμωση της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Σε ότι αφορά στην αυριανή σύνοδο Δυτικών Βαλκανίων-ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, η Καγκελάριος σημείωσε πως πρέπει στις χώρες αυτές να δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική, γιατί είναι θέμα ειρήνης και πολέμου για την Ευρώπη.

Μιλώντας όμως για τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, έκανε αναφορά στο ονοματολογικό πρόβλημα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, λέγοντας «δείτε πόσο δύσκολο είναι να λυθεί το θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Εάν τέτοια προβλήματα δεν λυθούν, δεν μπορεί να υπάρξει και είσοδος στην ΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ