Αυτό το σαββατοκυρίακο πάμε στον Αγρό για την γιορτή του τριαντάφυλλου – Αναλυτικό πρόγραμμα

Αυτό το σαββατοκυρίακο πάμε στον Αγρό για την γιορτή του τριαντάφυλλου – Αναλυτικό πρόγραμμα

Η 12η στη σειρά γιορτή του τριαντάφυλλου, έχει προγραμματιστεί για το 2018.

Οι ετοιμασίες στο ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, τον Αγρό, έχουν αρχίσει εδώ και μερικές βδομάδες, με σκοπό να φιλοξενήσουν ντόπιους αλλά και επισκέπτες, στην όλη διοργάνωση.

Φέτος, η γιορτή του τριαντάφυλλου θα πραγματοποιηθεί τα Σαββατοκύριακα 12-13 και 19-20 Μάϊου.

Η διάδοση των τριαντάφυλλων, συγκεκριμένα της Ρόδης Δαμασκηνής, με τα αρωματικά ροζ πέταλα, οφείλεται σε πρωτοβουλία του Νέαρχου Κληρίδη. Εκτός αυτού, ο Νέαρχος Κληρίδης προχώρησε και στην απόκτηση αποστακτήρα, με τον οποίο οι κάτοικοι αξιοποιούσαν το όμορφο άρωμα των ρόδων, κατασκευάζοντας ροδόσταγμα.

Οι λάτρεις των τριαντάφυλλων θα απολαύσουν μια επίσκεψη στον Αγρό κατά τη διάρκεια των ημερών του Μαΐου όπου γιορτάζεται η ετήσια γιορτή του τριαντάφυλλου. Η γιορτή διαρκεί δύο βδομάδες, την εποχή που ανθίζουν τα τριαντάφυλλα. Περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης και τις τοπικές παραδόσεις.

Μεταξύ άλλων, στο φεστιβάλ θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να δει και να απολαύσει έκθεση με προϊόντα φτιαγμένα από τα ρόδα του Αγρού, τη διαδικασία της απόσταξης ροδοστάγματος, ενώ η γιορτή θα πλαισιώνεται και από καλλιτεχνικό μέρος.

Απόγειο του καλλιτεχνικού προγράμματος θα αποτελέσουν η μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα «101 χρόνια καλλιέργειας και επεξεργασίας της τριανταφυλλιάς στον Αγρό» από τον χορευτικό όμιλο του Κέντρου Νεότητας Αγρού, η μουσική βραδιά με το μουσικό σχήμα Trio Levante καθώς και αναδρομή στην παράδοση με την εκπομπή “Παραδοσιακή Βραδιά”  με την Άντρη Καραντώνη και τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν περίπτερα με φαγητά και ποτά, ενώ το τρενάκι της κοινότητας θα μεταφέρει τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στους χώρους της γιορτής.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κύριος Γιώργος Λακκοτρύπης το Σάββατο 12 Μαΐου στις 11 π.μ..

Αναλυτικά το πρόγραμμα πιο κάτω: