ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει καθαρή επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος λόγω των ομολόγων στον Συνεργατισμό

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει καθαρή επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος λόγω των ομολόγων στον Συνεργατισμό

Το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ναι μεν επιβαρύνεται κατά €2,35 δισ. λόγω της έκδοσης ομολόγων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, αλλά το ποσό αυτό παραμένει κατατεθειμένο (ως ρευστά διαθέσιμα) και συνεπώς το καθαρό δημόσιο χρέος δεν επιβαρύνεται, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο ΥΠΟΙΚ ερωτήθηκε για την επίδραση των ομολόγων που εκδόθηκαν στην ΣΚΤ επί του δημοσίου χρέους, στο πλαίσιο δηλώσεων ύστερα από συνάντηση με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης, Ελένης Θεοχάρους.

«Υπάρχει η επιβάρυνση κατά €2,35 δισ.» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, χωρίς ωστόσο να δώσει το σύνολο του χρέους τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και σε ποσοστό του ΑΕΠ μετά τη έκδοση των ομολόγων αυτών.

Εξήγησε όμως ότι «βεβαίως αυτό το ποσό δεν έχει ξοδευτεί, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να καλύψει κάποιο έλλειμμα, αλλά είναι εκεί κατατεθειμένο. Συνεπώς η καθαρή επίδραση δεν υπάρχει».

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, οι οποίες, όπως είπε, εν πολλοίς καθορίζονται από τους εποπτικούς κανόνες.

«Λειτουργούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου προκύπτουν αυστηροί και συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί εποπτικοί κανόνες οι οποίοι καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στην κίνηση του κράτους το οποίο κατάθεσε €2,5 δις στην ΣΚΤ μέσω της έκδοσης ομολόγων αξίας €2,35 δις και την αξιοποίηση €150 ρευστών διαθεσίμων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «με συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν αναληφθεί τις τελευταίες μέρες, η σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος είναι πλέον διασφαλισμένη και η κάθε κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα και στη Συνεργατική βεβαίως είναι επίσης διασφαλισμένη».

«Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες όμως να είναι τελικά επωφελείς για την οικονομία και τους συμπολίτες μας, διασφαλίζοντας, το λέω ξανά επειδή το θεωρώ ως το πιο σημαντικό, τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας πως “ο μεταξύ μας διάλογος πρέπει να συνεχιστεί”, ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως «προφανώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, αλλά αυτό δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη να προσπαθούμε να βρούμε πεδίο για συνεννόηση και για λήψη κοινών αποφάσεων ευθύνης».

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)

Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ