Για αμυαλοσύνη κατηγόρησε Έλληνα Υπουργό ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ

Για αμυαλοσύνη κατηγόρησε Έλληνα Υπουργό ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ

Για αμυαλοσύνη κατηγόρησε Έλληνα Υπουργό ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ επειδή δήλωσε ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο δεν θα είναι νικητής η Τουρκία. Ο κ. Τσελίκ είπε ότι γι’ αυτές τις δηλώσεις πρέπει να προειδοποιηθεί η Ελλάδα. Για τη διαδικασία της Ανατολικής Μεσογείου φταίχτης είναι η ε/κ πλευρά, υποστήριξε. Όλα τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι οι «σκληρές αυτές δηλώσεις είναι εναντίον του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου” ωστόσο αυτή τη δήλωση την είχε κάνει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος είχε πει ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει πόλεμο στο Αιγαίο”.

Ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ μετά από συνάντησή του με Υπουργό ΕΕ της Γαλλίας Nathalie Loiseau είπε πως χθες ακόμη ένας Έλληνας Υπουργός έκανε δήλωση ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου κερδισμένη θα είναι η Ελλάδα και χαμένη η Τουρκία. “Στην πραγματικότητα αυτή η δήλωση δεν θα έπρεπε να παίξει σε ειδησεογραφικό δελτίο της Τουρκίας αλλά σε σατιρική εκπομπή. Δηλαδή εάν ένας Υπουργός χώρας της ΕΕ μιλά για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και επιπλέον μιλά με τέτοιο τρόπο αυτό είναι δείγμα πολιτικής αμυαλοσύνης. Επομένως εδώ η πλευρά που πρέπει να προειδοποιηθεί είναι η Ελλάδα”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να φέρνουν μπροστά μας το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς. “Σε αυτή τη διαδικασία ο φταίχτης είναι η ε/κ πλευρά”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί σε γειτονιά αλληλεγγύης και στηρίζει τη ‘νότιο Κύπρο’, όπως αποκάλεσε Κυπριακή Δημοκρατία. “Πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση στις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά τη σύνοδο της Βάρνας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι “δεν πρέπει να φέρνουν ενώπιόν μας μονομερώς το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου”. “Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προειδοποιηθεί η Ελλάδα για τις δηλώσεις της εναντίον της Τουρκίας. Εάν μια χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να τα έχει καλά με τη γείτονά της δεν θα μπορείτε να λέτε στη γείτονα διορθώστε τις σχέσεις σας. Επομένως λέμε ότι πρέπει να προστατευθεί η εικόνα που βγήκε στη Βάρνα. Όλοι παντού πρέπει να προσέχουν τους τρόπους τους. Βλέπουμε ότι χώρες όπως η Αυστρία συχνά χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε “εμείς λέμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο 23, το κεφάλαιο 24. Επικρίνετε την Τουρκία. Τότε πώς θα προχωρήσουμε. Να καθίσουμε να συζητήσουμε. Κάποιοι λένε ότι για το άνοιγμα των κεφαλαίων υπάρχουν όροι. Η υποβολή όρων για το άνοιγμα κεφαλαίων σημαίνει ‘δεν θέλω να υπάρξει πρόοδος’”.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΒΑ)

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ