28/03/2018 16:12

Ποιοι και πότε θα πάρουν το πασχαλινό επίδομα οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

Την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος ύψους 190 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με τους δικαιούχους να αυξάνονται καθώς αυξήθηκε το ποσό των εισοδηματικών κριτηρίων.

Όπως δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου σήμερα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε κάποιους από τους οποίους λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, με αλλαγή κάποιων εισοδηματικών κριτηρίων.

Όπως εξήγησε, προηγουμένως για δύο άτομα το εισοδηματικό κριτήριο ήταν 9.750 ευρώ, ενώ σήμερα με την απόφαση του Υπουργικού έχει αυξηθεί στα 11.000 ευρώ «ακριβώς για να μην υπάρχει το πρόβλημα ότι για πέντε ή για δέκα ευρώ κάποιοι δεν θα έπαιρναν το πασχαλινό επίδομα. Είναι μια διόρθωση που έπρεπε να γίνει και σήμερα με την απόφαση αυτή έχει γίνει η διόρθωση”.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το πασχαλινό επίδομα ανέρχεται σε 190 ευρώ, προσθέτοντας ότι από αυτό περίπου 3.000 νοικοκυριά θα επωφεληθούν.

Σε άλλη ερώτηση η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το επίδομα καθιερώνεται μονίμως, σημειώνοντας ότι «ανάλογα μπορεί να αναπροσαρμόζονται αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια». Όπως εξήγησε, αν κατά το επόμενο έτος αυξηθούν οι συντάξεις, αυξηθεί η κοινωνική σύνταξη και συνεπώς μείνουν περισσότεροι χωρίς πασχαλινό επίδομα, τότε πιθανόν να αναθεωρηθεί και πάλι.

Όσον αφορά το ύψος για το συνολικό κονδύλι για το πασχαλινό επίδομα, είπε ότι ανέρχεται στα 3.800.000 ευρώ, και πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι θα καταβληθεί γύρω στις 3 Απριλίου.

Θέμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
————
Η Υπουργός Εργασίας κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες μετά το θάνατο της Ελένης Φραντζή και ερωτήθηκε συγκεκριμένα αν θα υπάρξει κάποιος ανασχεδιασμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Σημειώνοντας αρχικά πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει καθόλου το συγκεκριμένο περιστατικό, είπε σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ότι το Υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναδιάρθρωσης όλων των Υπηρεσιών, με έναν νέο θεσμό που θα εγκαθιδρυθεί, αυτόν του λειτουργού της γειτονιάς.

«Πιστεύω ότι σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών έτσι ώστε να μπορούμε με επάρκεια να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας», είπε.

Ερωτηθείσα αν έχει διαταχθεί κάποια έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το περιστατικό αυτό έγινε πριν 20 χρόνια και η καταγγελία έγινε το 2011. «Υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω για αυτό το θέμα», κατέληξε.

Tags: