Μετά που έγιναν όλα και προβλήθηκαν τα πάντα, θυμήθηκαν Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και Επίτροπος Δεδομένων να βγάλουν ανακοινώσεις

Μετά που έγιναν όλα και προβλήθηκαν τα πάντα, θυμήθηκαν Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και Επίτροπος Δεδομένων να βγάλουν ανακοινώσεις

Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον αιφνίδιο θάνατο της 29χρονης Έλενας Φραντζή την Παρασκευή και αφού προβλήθηκαν ένα σωρό πληροφορίες, προσωπικά δεδομένα, ύβρεις ακόμα και το τηλέφωνο του Πάτερ, θετού πατέρα της 29χρονης, θυμήθηκαν Αρχή Ραδιοτηλεόρασης αλλά και Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να εκδώσουν ανακοινώσεις. 

Το MAGAZINE by i-eidisi σήμερα έκανε σήμερα μια ανασκόπηση σε σχέση με τα όσα γράφονταν στο Facebook για τον θετό πατέρα της 29χρονης και τα παρουσίασε στο ευρύ κοινό. Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα

Διαβάστε πρώτα την ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έπειτα αυτή την Αρχής Ραδιοτηλεόρασης

H Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι παρακολουθεί με προσοχή τη δημόσια συζήτηση σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, για το θάνατο νεαρής, και παρατηρεί ότι, ορισμένες αναρτήσεις διακατέχονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Είναι εύκολο, σημειώνει, υπό τέτοια φόρτιση, να δημοσιευτούν και προσωπικά δεδομένα που δεν εξυπηρετούν το συμφέρον ενημέρωσης του κοινού.

“Ενημερώνω και προειδοποιώ το κοινό να μη δημοσιεύει ή αναδημοσιεύει τέτοια δεδομένα. Μέσα ενημέρωσης ή πολίτες που έχουν δημοσιεύσει δεδομένα όπως τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση προσώπων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση αυτή, καλούνται όπως τα ‘κατεβάσουν'”, προσθέτει.

“Σε περίπτωση που διαπιστώσω τέτοιες δημοσιεύσεις, θα ασκήσω τις εξουσίες που μου παρέχει ο νόμος για να αφαιρεθούν και θα τις παραπέμψω στην Αστυνομία”, συμπληρώνει.

Ανακοίνωση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης

Προς: Όλους τους Αδειούχους Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Οργανισμούς και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου      
 
Θέμα: Προβολή ρεπορτάζ και προγραμμάτων με θέμα τον θάνατο της Έλενας Φραντζή 
 
Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του πιο πάνω θέματος, καθώς και το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική και άμεση πληροφόρηση, καλεί τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς όπως το αντιμετωπίσουν με τον δέοντα σεβασμό στη μνήμη της θανούσας και να προετοιμάσουν με ευαισθησία σχετικά ρεπορτάζ δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων.
 
Ως εκ τούτου, η Αρχή επισύρει, μεταξύ άλλων, την προσοχή σας στους Κανονισμούς 24(2)(α) και 24(2)(ε) των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 (Κ.Δ.Π 10/2000), σύμφωνα με τους οποίους:
 
«Οι πιο κάτω κανόνες ισχύουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές:
(α) οι νεκροί τυγχάνουν σεβασμού και δεν προβάλλονται από τηλεοράσεως, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος∙
(ε) λαμβάνεται ειδική πρόνοια για ρεπορτάζ με θέμα την βία εναντίον παιδιών, γυναικών ή ηλικιωμένων, που πιθανόν να προκαλέσουν φόβο, ώστε αυτά να προπαρασκευάζονται με ευαισθησία».
 
Η Αρχή αναμένει άμεση και πλήρη συμμόρφωση όλων των οργανισμών με τα πιο πάνω. Παράλειψη συμμόρφωσης των οργανισμών με τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας, συνεπάγεται τη λήψη μέτρων και την πιθανή επιβολή των αναλόγων κυρώσεων, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας.  

Θεωρώντας ότι και οι δύο αυτοί φορείς μπορούσαν να διακρίνουν από πολύ νωρίς την έκταση που θα ελάμβανε το όλο θέμα, κρίνουμε επιεικώς ως απαράδεκτη την αργοπορία τους να εκδώσουν νωρίτερα τις ανακοινώσεις τους, την ώρα που κρίνουμε επίσης εγκληματικό το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις.

Όταν το πλήρες όνομα, χωριό διαμονής, φωτογραφίες αλλά και ο αριθμός του κινητού του θετού πατέρα της 29χρονης παρελαύνουν σε κοινωνικά δίκτυα και είναι προσβάσιμα στον καθένα, διερωτώμεθα σε τι ωφελούν (αυτή την ώρα) οι όποιες ανακοινώσεις…