Οι σκύλοι μάς ακούνε καλύτερα όταν τους μιλάμε με «σκυλίσιο τόνο»

Οι σκύλοι μάς ακούνε καλύτερα όταν τους μιλάμε με «σκυλίσιο τόνο»

Με τον ίδιο τρόπο που μιλάμε «μωρουδιακά» στα παιδάκια, οι ιδιοκτήτες σκύλων καταφεύγουν σε έναν ιδιαίτερο τρόπο εκφοράς του λόγου τους όταν απευθύνονται στον σκύλο τους.

«Dog Talk» το λένε και εννοούν τον «σκυλίσιο τόνο» με τον οποίο προφέρουμε το «πού είναι το αγόρι μου» όταν μιλάμε στον σκύλο μας, κάτι που ξενίζει όσους δεν έχουν κατοικίδιο αλλά ξέρουν ιδιαιτέρως καλά οι σκυλο-ιδιοκτήτες.

Και φαίνεται ότι τελικά κάνουν πολύ καλά, καθώς μια νέα έρευνα ψυχολόγων του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γιορκ κατέληξε πως τα σκυλιά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή όταν τους μιλάμε με τον γλυκερό αυτό τρόπο!

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Animal Cognition» συνέκρινε τις αντιδράσεις ενήλικων σκύλων σε ηχογραφημένες ανθρώπινες φωνές, κανονικές φωνές (adult-directed speech – ADS) και φτιαχτές σκυλο-φωνές (dog-directed speech – DDS), έναν τρόπο ομιλίας (προσωδία) παρόμοιο με τον μωρουδιακό, υψηλότερου τόνου και πιο μουσικό δηλαδή, που περιλαμβάνει απλές καταφατικές φράσεις.

Αυτό είχε δείξει και παλαιότερη μελέτη σε κουτάβια, πως αναπτύσσουν δηλαδή περισσότερους δεσμούς με τον ιδιοκτήτη τους όταν αυτός τους απευθύνεται με σκυλο-φωνή.

Στο πείραμά τους, τα σκυλιά άκουγαν είτε μια ηχογραφημένη φράση κανονικής προσωδίας (ADS – «πήγα στον κινηματογράφο χθες το βράδυ και είδα μια πραγματικά πολύ καλή ταινία, ήταν αστεία και νομίζω πως πρέπει να πας να τη δεις») είτε μια φράση με «φτιαχτή» σκυλίσια φωνή (DDS – «είσαι τόσο καλό σκυλί, έλα εδώ, θα ’ρθεις; Έλα εδώ, έλα, ένα να πάμε βόλτα») και οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα σκυλιά όχι μόνο πρόσεχαν περισσότερο το κασετόφωνο που έπαιζε το DDS σενάριο, αλλά έτειναν να το πλησιάζουν και πιο συχνά.

«Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι η νατουραλιστική σκυλο-κεντρική προσωδία [DDS] και οι λέξεις που αφορούν τα σκυλιά [όπως «βόλτα» ή «φαΐ»] … βελτιώνουν την προσοχή του σκύλου και ενδυναμώνουν ενδεχομένως τον δεσμό μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιών τους», καταλήγουν οι ερευνητές…

Πηγή: newsbeast.gr

Κατηγορία ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ