Άγκελα Μέρκελ: “Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά και την Κύπρο”

Άγκελα Μέρκελ: “Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά και την Κύπρο”

Στην Κύπρο έχουμε τεράστιο πρόβλημα και εκεί η Τουρκία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο ως Καγκελάριος της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Το ΚΥΠΕ ζήτησε από την Καγκελάριο να σχολιάσει τις εντάσεις που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, αλλά και Τουρκίας-Κύπρου, καθώς και το ποια θα είναι η στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία.

Σχετικά με την Κύπρο, η Καγκελάριος Μέρκελ είπε στο ΚΥΠΕ «έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά και την Κύπρο. Εργαζόμαστε εδώ και χρόνια για να βρούμε μια λύση. Μέχρι σήμερα όμως αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό και η Τουρκία εκεί παίζει έναν σημαντικό ρόλο».

Σχετικά με την πολιτική απέναντι στην Τουρκία και την κρίση που υπάρχει με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών, η Καγκελάριος τόνισε για ακόμη μια φορά πως ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος, ενώ θύμισε το πόσο σημαντικές για τη Γερμανία είναι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία, κάνοντας αναφορά και στο προσφυγικό.
‘Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Μέρκελ «η Τουρκία είναι μια γείτονα και φιλική χώρα, που όμως το τελευταίο διάστημα έχει πρόβλημα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που έχουμε τονίσει στους Τούρκους αξιωματούχους, ενώ έχουν παγώσει και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Η Καγκελάριος Μέρκελ είπε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση των ευρωπαϊκών θεσμών με την Τουρκία που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «σε πολλά θέματα με την Τουρκία έχουμε αντίθετες απόψεις. Παρόλα αυτά πρέπει να υπάρχει διάλογος παρά τις έντονες διαφωνίες. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα και είμαι ικανοποιημένη που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλές επαφές με την Τουρκία. Ακόμη και όταν υπάρχουν έντονες διαφωνίες πρέπει να συνεχίζουμε το διάλογο».

Επίσης, η Άγκελα Μέρκελ θύμισε πως «η Τουρκία έχει επιτελέσει πολύ μεγάλο έργο στο θέμα των προσφύγων, καθώς έχει υποδεχθεί στο έδαφος της 3 εκατομμύρια από αυτούς και εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να τηρήσουμε την συμφωνία που έχουμε κάνει».

Πηγή: ΚΥΠΕ