05/03/2018 16:47

Για την αξιολόγηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2014-2017 ενημερώθηκε η αρμόδια Επιτροπή

Σε σχέση με την αξιολόγηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2014-2017 ενημερώθηκε κατά τη σημερινή της συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

«Ακούσαμε για την αξιολόγηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2014-2017» είπε μετά το τέλος της συνεδρίας η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου και σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των δράσεων που συμπεριλαμβανόντουσαν έχουν υλοποιηθεί και έκανε λόγο για σημαντικές δράσεις, όπως δράσεις σε σχέση με θέματα βίας ενάντια στις γυναίκες, νομοσχέδια που έχουν αφορούν θέματα του οικογενειακού δικαίου και την παρενοχλητική παρακολούθηση και τα οποία βρίσκονται στη Βουλή και δράσεις για την ισότητα στον χώρο εργασίας.

Η κ. Κυριακίδου υπέδειξε ότι η προώθηση των πιο πάνω δράσεων δεν σημαίνει ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα καθώς υπάρχουν σοβαρά θέματα που αφορούν τα στερεότυπα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θέματα ισότητας στην Κύπρο, εξηγώντας πως τα στερεότυπα μπορούν να αλλάξουν μέσα από την εκπαίδευση με σωστή διαπαιδαγώγηση από πολύ μικρή ηλικία και πως παρά τα προγράμματα που ήδη υπάρχουν μπορούν να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας που να προάγει την ισότητα και να αλλάζει τα στερεότυπα που ισχύουν για τόσα χρόνια. «Τα ΜΜΕ είναι πραγματικά ένας τεράστιος σύμμαχος όσο αφορά την αλλαγή των στερεοτύπων που αφορούν τα θέματα ισότητας» δήλωσε.

Είπε επίσης ότι ένα από τα θέματα που εκκρεμούν είναι ο Κώδικας Σεξουαλικής Παρενόχλησης που αφορά τον δημόσιο, με την Επιτροπή να έχει ζητήσει όπως ο Κώδικας εφαρμόζεται και στον ιδιωτικό τομέα, και τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν ότι ο Κώδικας θα είναι έτοιμος σε 2 μήνες όπως επίσης και το νέο Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2018-2021.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα σε τρεις μήνες έτσι ώστε να ενημερωθεί και για το νέο Σχέδιο Δράσης και ιδιαίτερα κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί ο Κώδικας Σεξουαλικής Παρενόχλησης.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι το Σχέδιο 2014-2017 ήταν ένα σχέδιο χαμηλών προσδοκιών το οποίο δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις για προώθηση της ισοτιμίας των φύλων αλλά και πως ανεξαρτήτως του περιεχομένου του, το εν λόγω σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι αυτό που θα έπρεπε να αξιολογηθεί είναι το κατά πόσο έχει βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία, θέμα για το οποίο, όπως πρόσθεσε, όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει γίνει ούτε βήμα προς τα εμπρός αλλά αντιθέτως υπάρχει οπισθοδρόμηση.

Εξήγησε ότι η ποσοτική μέτρηση δεν μπορεί να θεωρείται αξιολόγηση και πως από την πλευρά του το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει μια σωστή επιστημονική αξιολόγηση του σχεδίου που έχει λήξει για να μπορέσει ν’ αποτελέσει και τη σωστή βάση για την ετοιμασία και του νέου σχεδίου για τα έτη 2018-2021.

Ανέφερε επίσης πως δυστυχώς υπάρχει κατακερματισμός και δυνάμεων και πόρων σε σχέση με όλους αυτούς τους θεσμούς που προωθούν την ισότητα των δύο φύλων, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν κάτω από μια ενιαία αρχή και να μπορούν να λειτουργήσουν σε όλες τις διαστάσεις. «Όχι να είναι είτε διακοσμητικός ένας θεσμός είτε να διορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά να περάσουν κάτω από νομοθεσία έτσι ώστε να μπορεί και ο ίδιος ο θεσμός να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Επιπλέον μέσα από την αναβάθμιση ή την ενοποίηση των διάφορων θεσμών θα μπορέσουν να επιτελέσουν και το ρόλο τους που αφορά την εξέταση παραπόνων που αφορούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της γυναίκας» πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Cheap Website Traffic