Να χαίρονται όσοι προΐστανται της δικαιοσύνης που τρομοκρατεί δημοσιογράφους

Να χαίρονται όσοι προΐστανται της δικαιοσύνης που τρομοκρατεί δημοσιογράφους

Απ’ ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σαμάν λέει μια παροιμία και είναι από τις ελάχιστες φορές που τολμά κανείς να πει ότι ταιριάζει γάντι.

Το άδυτο αδύτων της ηλίου φαεινότερης πηγής προέλευσης των πολύκροτων, προσωπικής αλληλογραφίας, emails της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου επιχειρεί να εντοπίσει η Γενική Εισαγγελία, η οποία κατ’ εντολή της διέταξε την Αστυνομία να προβεί σε έρευνες, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση την οποία λάβαμε από την Αστυνομία. Το αποτέλεσμα αυτής της οδηγίας είναι να καλούνται ο ένας μετά των άλλον οι δημοσιογράφοι στο ΤΑΕ Λευκωσίας.

Σε όλη αυτή την κατάσταση, από την δική του πλευρά, ο Γενικός Εισαγγελέας τηρεί αιδήμων σιγή.

Και αιδήμων διότι, μπορεί μια εφημερίδα να αναμετάδωσε (και όχι δημοσίευσε) τα ούτω καλούμενα προσωπικά δεδομένα της εισαγγελέως, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί την τρομοκρατική φιέστα που έχει στηθεί εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. Την φιέστα της καταπάτησης Άρθρων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η εφημερίδα «Πολίτης» έχει ξεκάθαρα αναφερθεί στο θέμα της δημοσιοποίησης συγκεκριμένων emails και εξήγησε ότι δεν αναμετάδωσε αλληλογραφία με οικογενειακό πρόσωπο της εισαγγελέως, είτε φιλικό της πρόσωπο, αλλά αλληλογραφία που αφορούσε σε θέματα για τα οποία σήμερα η εισαγγελέας τελεί υπό διαθεσιμότητα.

Κέντρο διερχομένων δημοσιογράφων το ΤΑΕ Λευκωσίας

Όπως πληροφορούμαστε όμως, παρόλο που η κα. Λοιζίδου έχει εξασφαλίσει ενδιάμεση απόφαση η οποία απαγορεύει στην εφημερίδα «Πολίτης» να δημοσιεύει emails της, ο Γενικός Εισαγγγελέας,  άνευ αποχρώντος λόγου, απέστειλε οδηγίες στην Αστυνομία να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα.

Οι δημοσιογράφοι του «Πολίτη», «Φιλελευθερου», της «Καθημερινής» και του TvOne, υπακούοντας στο κάλεσμα της Αστυνομίας, προσέρχονται στο ΤΑΕ Λευκωσίας και εφόσον – όπως υποδεικνύουν οι οδηγίες που έχουν οι Αστυνομικοί – τους διαβαστούν τα δικαιώματά τους, τους πληροφορούν ότι διερευνούν υπόθεση που αφορά σε:

-Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος

-Εσκεμμένη αποκάλυψη ιδιωτικής επικοινωνίας, γνωρίζοντας ότι η πληροφορία λήφθηκε από υποκλοπή ή πρόσβαση στο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας της Ελένης Λοϊζίδου

-Παρακοή διατάγματος δικαστηρίου η οποία διαπράχθηκε από τις 26/11/2017 έως τις 23/1/2018.  (σ.σ. το διάταγμα εκδόθηκε την 10η Ιανουαρίου 2018).

Άξιο απορίας το γιατί

Πλην της εφημερίδος «Πολίτης» η οποία προχώρησε σε αναπαραγωγή των emails που ήδη ήτο δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα Depardment K, τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης αρκέστηκαν σε σχολιασμό των γεγονότων.

Το να προσκαλούνται δημοσιογράφοι στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων επειδή εξέφρασαν την άποψή τους ή έκαναν μια συνέντευξη και αναφέρθηκαν στην κα. Λοϊζίδου, είναι επιεικώς απαράδεκτο.

Πρόσωπο από την Αστυνομία, φίλος της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, μας εξήγησε ότι δεν καλούνται δημοσιογράφοι στην Αστυνομία στην αρχή μιας έρευνας. Για να κληθούν στην Αστυνομία δημοσιογράφοι σημαίνει ότι είτε εναντίον τους υπάρχουν εύλογες υποψίες ανάμιξής τους στην υπόθεση, είτε εμπλέκονται κατά κάποιον τρόπο σε διερευνώμενη υπόθεση, είτε θεωρούνται πηγή λήψης πληροφοριών σε μια υπόθεση.

Αιδώς, Αργείοι!

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σε άρθρο του Διευθυντή Σύνταξης της  Άριστου Μιχαηλίδη, χαρακτήρισε την κατάσταση ως απαράδεκτη και προκλητική. Το λιγότερο! Ντροπή!

Είναι απαίτηση και όχι παράκληση να σταματήσει άμεσα αυτή η τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των δημοσιογράφων.

Με κινδύνους οι οποίοι πολλές φορές φτάνουν ακόμα και στο ίδιο τους σπίτι, οι δημοσιογράφοι καθημερινά αγωνίζονται να αναδείξουν σκάνδαλα για τα οποία είτε φυλακίστηκαν πρόσωπα, είτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είτε ερευνώνται, και ούτω καθ’ εξής.

Όμως, το γεγονός ότι καλούνται αρθρογράφοι που εξέφρασαν άποψη για αυτό το θέμα στην Αστυνομία και να απαιτείται από αυτούς να αποσύρουν δημοσιεύματα που έγραψαν ως έντιμα σχόλια, είναι γελοίο αλλά συνάμα προκαλεί και οργή.

Το να σχολιάζεις θέματα της επικαιρότητας και να διαμορφώνεις δημόσια μια άποψη δεν είναι αδίκημα. Και αν κάποιος νιώθει θιγμένος να κλητευθεί ενώπιον Δικαστηρίου για λίβελο ή / και δυσφήμηση.

Αν η Αστυνομία θέλει να αναζητήσει τυχόν ποινικά αδικήματα, αν μπορεί και έχει τα κότσια, ας κάνει αρχή από την ιστοσελίδα Depardment K. Εκεί θα βρει – αν υπάρχουν βέβαια – τυχόν αδικήματα.

Εν κατακλείδι, αδίκημα είναι να άγομαι και φέρομαι λόγω αδυναμίας. Και ο νοών νοείτω…

Η θέση της Αστυνομίας μετά το δημοσίευμα μας: 

Αναφορικά με δημοσιεύματα σε εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό τύπο καθώς και σε ενημερωτικές εκπομπές σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την έρευνα στην υπόθεση υποκλοπής και δημοσιοποίησης μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εισαγγελέως της Δημοκρατίας κας Ελένης Λοϊζίδου, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η έρευνα δεν άρχισε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα αλλά κατόπιν καταγγελίας στην οποία προέβη προς την Αστυνομία, η κα Ε. Λοϊζίδου, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και ακολούθως και οι Εισαγγελικές Αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μετά την καταγγελία της κας Λοϊζίδου η Νομική Υπηρεσία με επιστολή της στην Αστυνομία ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Η διεξαγόμενη έρευνα αφορά στο ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, τα οποία σχετίζονται τόσο με την υποκλοπή των μηνυμάτων, όσο και με την δημοσίευση ή επαναδημοσίευση τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών, όπως συμβαίνει σε κάθε έρευνα κατόπιν καταγγελίας, είναι απαραίτητο όπως ληφθούν καταθέσεις από οποιαδήποτε πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως, να εμπλέκονται, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν τις δικές τους θέσεις.

Η Αστυνομία τονίζει ότι διεξάγει ανεπηρέαστα την έρευνά της μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με στόχο την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

Μετά τη συγκέντρωση όλου του απαραίτητου μαρτυρικού υλικού, ο φάκελος θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για να αξιολογηθεί και να αποφασισθεί ο περαιτέρω χειρισμός της υπόθεσης.

Η Αστυνομία διευκρινίζει, ότι όλες οι ενέργειές της γίνονται καθηκόντως, αυστηρά στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών που έχει ενώπιόν της.