08/02/2018 08:05

Τι γυμναστική να κάνεις ανάλογα με τον σωματότυπό σου;

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Όπως υπάρχει διαφορετική διατροφή ανάλογα με τις ανάγκες, έτσι υπάρχουν και διαφορετικές ασκήσεις που πρέπει να κάνεις. Αλλιώς αποθηκεύει ο κάθε οργανισμός το λίπος, αλλιώς το καίει και αλλιώς αντιμετωπίζει γενικά την άσκηση. Αυτό σημαίνει διαφορετικός σωματότυπος.

Ο σωματότυπος καθορίζεται από τα γονίδιά μας. Αν και σε πολλούς δεν αρέσουν οι κατηγοριοποιήσεις ανθρώπων, οι επιστήμονες υγείας έχουν διακρίνει γενικά τρεις σωματότυπους:

  1. Εκτομορφικός

Συνήθως λεπτοί άνθρωποι, με μικρή οστική μάζα, πιο κοντό κορμό, μακριά πόδια και χέρια. Είναι αυτοί που αποθηκεύουν το λιγότερο λίπος και μάλιστα κάποιες φορές δυσκολεύονται να πάρουν βάρος. Έχουν υψηλό μεταβολισμό και ψυχολογικά αντιστοιχούν συνήθως σε εσωστρεφείς, αγχώδεις και καλλιτεχνικές προσωπικότητες.

Διατροφή: Οι εκτομορφικοί που θέλουν να αποκτήσουν μυς, θα πρέπει πρωτίστως να παίρνουν περισσότερες θερμίδες και να ακολουθούν διατροφή 50% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 20% λίπος.

Γυμναστική: Θα πρέπει να κάνουν λιγότερες cardio ασκήσεις, αλλά σύνθετες κινήσεις και ίσως άρση βαρών.

  1. Μεσομορφικός

Οι μεσομορφικοί άνθρωποι μετατρέπουν την τροφή σε μυ πιο γρήγορα. Συνήθως έχουν σκληρά, μυώδη σώματα και χρειάζονται αρκετή πρωτεΐνη, αλλά περιορισμένους υδατάνθρακες. Αυτοί είναι οι πιο περιπετειώδεις χαρακτήρες, φιλόδοξοι, επιρρεπείς προς την σωματική άθληση και ανταγωνιστικοί.

Διατροφή: Για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να συνδυάζουν 40% υδατάνθρακες, 40% πρωτεΐνες και 20% λίπος στη διατροφή τους. Αν θέλουν να χάσουν λίπος, θα πρέπει να μειώσουν άλλο 10% από τους υδατάνθρακες και να το προσθέσουν στα λίπη.

Γυμναστική: Θα πρέπει να συνδυάζουν σύνθετες και μεμονωμένες ασκήσεις, για να αναπτύξουν ομοιόμορφα μυϊκή μάζα και να έχουν γενικά αυξημένο χρόνο άσκησης καθότι έχουν μεγαλύτερες αντοχές από τους εκτομορφικούς.

  1. Ενδομορφικός:

Οι ενδομορφικοί έχουν πολύ χαμηλότερο μεταβολισμό από τους άλλους δύο. Συγκεντρώνουν περισσότερο κυτταρικό λίπος κατά κανόνα, αλλά αν προσέξουν τη διατροφή τους, μπορούν να αποκτήσουν μυς πολύ γρήγορα. Προσωπικότητες που αγαπούν την άνεση, την προσοχή, κοινωνικοί, με χιούμορ και υπομονή.

Διατροφή: Oι ενδομορφικοί άνθρωποι πρέπει να πάνε στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες και το λίπος (20% – 30%) και να αυξήσουν την πρωτεΐνη (50%). Η αυστηρή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουν να χάσουν κιλά.

Γυμναστική: Οι ασκήσεις που θα τους ωφελήσουν είναι οι σύνθετες, με μικρά διαλείμματα, για να κάψουν όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες.

Tags: