08/02/2018 12:30

Εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας εντοπίστηκε στο “Καλυψώ”

Ολοκληρώθηκε η γεώτρηση στο στόχο “Καλυψω” σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας η οποία ξεπέρασε τα 3800 μέτρα και εντοπίστηκε εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου σε πετρώματα.

Ωστόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να διαφανούν οι ακριβείς ποσότητες του ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε στο Υπουργείο.

Δεν είμαστε σε θέση να πούμε αυτή τη στιγμή για ποσότητες, θα είμαστε σε θέση σε μερικές βδομάδες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tις επόμενες βδομάδες οι εταιρείες θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω αναλύσεις των αποτελεσμάτων και στη συνέχεια ενδεχομένως να προγραμματιστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση.

“Λόγω ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί το εύρος των ποσοτήτων. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ύπαρξη πετρελαιακού συστήματος τύπου Ζορ”.

Σημαντικό το γεγονός ότι η γεώτρηση επιβεβαιώνει την υπαρξη πετρελαϊκού συστήματος στην Κύπρο αλλά και την ύπαρξη ανθρακικού ταμιευτήρα.

Απέφυγε να προβεί σε ανακοινώσεις σε σχέση με την ποσότητηα καθώς θα χρειαστούν όπως είπε περισσότερες μελέτες από την κοινοπραξία, για να γίνουν ακριβείς προβλέψεις και ανακοινώσεις.

Χαρακτήρισε παρακινδυνευμένο το να προβεί σε δηλώσεις αν πρόκειται για μεγαλύτερο κοίτασμα από το Αφροδίτη, ωστόσο ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος.

 

Tags: