30/01/2018 19:04

ΚΙΣΑ: Θύμα εμπορίας προσώπων και αιτητής ασύλου στα κρατητήρια με κίνδυνο να απελαθεί

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει την κράτηση, με σκοπό την απέλαση, θύματος εμπορίας προσώπων και αιτητή ασύλου, σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, για άτομο το οποίο ήλθε στην Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2017 για να φοιτήσει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Κολεγίου, αφού πλήρωσε σε ατζέντη γύρω στις 5000 ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει η οργάνωση, όταν ήλθε στην Κύπρο και πήγε στο κολέγιο για την εγγραφή του, το συγκεκριμένο άτομο ενημερώθηκε από το κολέγιο ότι το πρόγραμμα σπουδών για το συγκεκριμένο κλάδο δεν είναι ακόμα διαθέσιμο, παρά το γεγονός ότι διαφημίζεται στην ιστοσελίδα τους. Σύμφωνα πάντα με την ΚΙΣΑ, το κολέγιο αρνήθηκε να του επιστρέψει τα χρήματά του και τον Δεκέμβριο, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του και τον συνέλαβε. Έκτοτε, κρατείται στο Κέντρο Κράτησης στη Μεννόγεια με σκοπό την απέλασή του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, πρόσφατα αποπειράθηκε να  αυτοκτονήσει. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι πρόκειται για θύμα εμπορίας προσώπων, αφού ήλθε στην Κύπρο με ψευδείς παραστάσεις και πληρώνοντας ένα τεράστιο για τα δεδομένα του χρηματικό ποσό. Η ΚΙΣΑ αναφέρει ακόμα ότι το εν λόγω άτομο φοβάται ότι, σε περίπτωση απέλασής του, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διωχθεί εκ νέου από δυνάμεις των Ταλιμπάν και άλλων φονταμενταλιστικών οργανώσεων.

Η ΚΙΣΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να είναι θύμα εμπορίας προσώπων, καθώς επίσης να εξετάσουν την αίτηση ασύλου που έχει υποβάλει και να παρέμβουν προκειμένου το Κολέγιο να του επιστρέψει τα χρήματά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic