26/01/2018 17:38

Τρία περιστατικά ιλαράς- Έκκληση προς τους γονείς για εμβολιασμούς των παιδιών απευθύνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες

Τρία περιστατικά ιλαράς εκδηλώθηκαν κατά τον Ιανουάριο 2018, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και με τα τρία περιστατικά να είναι εισαγόμενα, δηλαδή νόσησαν στο εξωτερικό.

Ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρει ότι πρόκειται για δύο αδέλφια ηλικίας 3 και 6 ετών, ανεμβολίαστα, αλλοδαπής οικογένειας, τα οποία  επισκέφθηκαν την χώρα προέλευσής τους στην οποία υπάρχει την στιγμή αυτή επιδημία ιλαρά. Το τρίτο παιδί ηλικίας 15 μηνών, επίσης ανεμβολίαστο, με καταγωγή από την ίδια χώρα, επισκέφθηκε επίσης την πατρίδα του με αποτέλεσμα να νοσήσει και αυτό με ιλαρά.

Τα δύο περιστατικά έχουν ήδη αποθεραπευτεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί οποιαδήποτε περιστατικά μετάδοσης της νόσου στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το Υπουργείο, σημειώνει ότι παρόλο που δεν πρόκειται για επιδημία, αφού τα περιστατικά νόσησαν στο εξωτερικό, δείχνει ότι ο ιός μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισαχθεί στον τόπο μας και θα πρέπει να έχουμε καλή εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να μην μεταδοθεί σε παιδιά ή και ανεμβολίαστους ενήλικες στην Κύπρο.

Για τον σκοπό αυτό, προστίθεται, καλούνται οι γονείς να συμπληρώσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους για ιλαρά σύμφωνα με την ηλικία τους με βάση το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας.

Το εμβόλιο που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το εμβόλιο MMR, το οποίο χορηγείται στα παιδιά σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα η πρώτη δόση στην ηλικία των 12-15 μηνών και η δεύτερη δόση στην ηλικία των 4-5 ετών. Το εμβόλιο διατίθεται και δωρεάν στα κρατικά Κέντρα Μητρότητας σε όλες τις πόλεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: