26/01/2018 20:12

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα λόγω βροχόπτωσης η “πορεία ειρήνης και δημοκρατίας” στα κατεχόμενα

Υπό βροχή και γύρω στις 18.30 ολοκληρώθηκε η πορεία «ειρήνης και δημοκρατίας» με τη συμμετοχή χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, την οποία διοργάνωσε η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα.
 
Σύμφωνα με κάποιους εκ των διοργανωτών οι διαδηλωτές μπορεί να έφταναν και τις πέντε  χιλιάδες.

Η πορεία διέσχισε κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, περνώντας από το γραφείο του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, για να εκφράσουν τη στήριξή τους, και μέσω της Πύλης της Κερύνειας κατέληξαν στον κυκλικό κόμβο μπροστά από την εφημερίδα «Αφρίκα» την «βουλή» και την τουρκική «πρεσβεία», όπου στήθηκε εξέδρα από την οποία θα πραγματοποιείτο καλλιτεχνικό πρόγραμμα,  το οποίο όμως ακυρώθηκε λόγω βροχής.

Οι διαδηλωτές, περνώντας μπροστά από την «πρεσβεία» φώναζαν συνθήματα όπως «ώμος με ώμο ενάντια στον φασισμό» και «η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να εμποδιστεί».

Ο διευθυντής της «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ μαζί με μέλη του προσωπικού του και ομάδα υποστηρικτών του βρίσκονταν έξω το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας.

Ομάδα οπαδών του συνδέσμου κομμουνιστικής επανάστασης μετέβησαν στα γραφεία της εφημερίδας φωνάζοντας συνθήματα όπως «δολοφόνε Ερντογάν», «τέλος στην εισβολή» και η «Αϊσέ να επιστρέψει πίσω» ενώ μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων στην πορεία αναχωρώντας από το σημείο μετά το τέλος της πορείας,  διαπληκτίστηκε προφορικά με ομάδα εθνικιστών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία εθνικιστής εστίας, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την «βουλή».

Έντονη ήταν και η παρουσία της «αστυνομίας» , η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Στο τέλος της πορείας αναγνώστηκε εκ μέρους εκπροσώπου των διοργανωτών κοινό ανακοινωθέν στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, «το τελευταίο διάστημα έχουμε ζήσει μη αποδεκτά γεγονότα και ήρθαμε αντιμέτωποι με ενέργειες γεμάτες θυμό που καταπατούν το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, βρισιές ακούγονται εναντίον «βουλευτών» και ενώπιον της «αστυνομίας» άτομα βγαίνουν στην «βουλή» με σημαίες ενώ σε όλα αυτά η «αστυνομία» είναι απλά ένας θεατής.

Άτομα διαφορετικής θρησκείας, γλώσσας, χρώματος και καταγωγής πορευόμαστε για ένα κοινό μέλλον ελεύθερο, πλάι πλάι ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας, ανέφερε.

«Δεν θα γίνουν αποδεκτές ενέργειες φασιστικές και βίαιες, ενέργειες που σπέρνουν το φόβο και όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, έχουν δικαίωμα στην ισότητα και στην δημοκρατία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Εμείς μαζί θα αγωνιστούμε τη δημοκρατία, την ισότητα και την ειρήνη και αυτό είναι το καθήκον μας και ο αγώνας μας για ελευθερία της σκέψης, για την ειρήνη, την δικαιοσύνη και τη δημοκρατία θα συνεχιστεί».

«Όσο είμαστε ενωμένοι, ως μια γροθιά στον αγώνα μας ενάντια στον φασισμό και υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες ημέρες», αναφέρεται τέλος στο κοινό ανακοινωθέν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: