Στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η ιστορική ζωντανή συνομιλία μεταξύ μαθητών της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και τον αστροναύτη της ΝΑSA

Στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η ιστορική ζωντανή συνομιλία μεταξύ μαθητών της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και τον αστροναύτη της ΝΑSA

Για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης της Κύπρου, μαθητές της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας συνομίλησαν ζωντανά με τον αστροναύτη της NASA, συνταγματάρχη Mark Vande Hei του στρατού των ΗΠΑ, που βρίσκεται στο διάστημα, σε τροχιά εντός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο Lecture Theatre, του κτιρίου Hall της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας.

Οι μαθητές της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας είχαν την μοναδική ευκαιρία να απευθύνουν στον αστροναύτη της NASA ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο των αστροναυτών στο διάστημα καθώς και ερωτήσεις που αφορούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η συνομιλία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος ARISS, στο οποίο η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας αποτελεί το πρώτο σχολείο στην Κύπρο που έγινε δεκτό, κατόπιν της επιτυχούς αξιολόγησης διάρκειας ενός έτους από τον οργανισμό ARISS.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Τηλεπικοινωνιών και Έργων, κος Μάριος Δημητριάδης τίμησε τη σημαντική αυτή στιγμή για την Κύπρο παρουσιάζοντας την διαστημική δραστηριότητα της Κύπρου και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας έχει ήδη εμπλακεί σε στρατηγικές διαστημικές συνεργασίες, όπως το ‘’Hellas Sat’’, συνεργασίες οι οποίες αναμένεται να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Η συμμετοχή της Κύπρου σε αυτά τα προγράμματα, όπως είπε ο κος Υπουργός, ήδη αποδίδει σημαντικά οφέλη, καθώς μεγάλο μέρος της επένδυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας επιστρέφει στη χώρα ως κεφάλαια που διατίθενται για έρευνα. Ο κος Υπουργός ενεθάρρυνε επίσης τους μαθητές να ενδιαφερθούν για επαγγελματική σταδιοδρομία σε θέματα διαστήματος και συνεχάρη το σχολείο για τα εξαιρετικά του επιτεύγματα στο πλαίσιο του προγράμματος ARISS.

H συνομιλία των μαθητών με τον αστροναύτη έλαβε χώρα στην παρουσία ενός πολύ ζωντανού κοινού με έκδηλο το αίσθημα της περιέργειας. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους σε αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός ήταν και τα ακόλουθα σχολεία: American Academy (Λάρνακας, Λεμεσού, και Λευκωσίας), Senior School, Foley’s GrammarSchool, Pascal English School Λάρνακας, Falcon School και LITC Limassol.

Πριν την συνομιλία, η 3η τάξη των σχολείων που επισκέπτονταν την Αγγλική Σχολή και η 3ητάξη της Αγγλικής Σχολής είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν από κοινού σε 2 εργαστήρια: στο εργαστήριο Ραδιοερασιτεχνισμού που διεξήχθη στον Ραδιοερασιτεχνικό όμιλο του σχολείου (υπό το συντονισμό  του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου που είναι εταίρος στο πρόγραμμα) και στο διαδραστικό εργαστήριο Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (υπό το συντονισμό του ΚΙΤΙΟΝ Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο, επίσης εταίρος στο πρόγραμμα). Οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο σχολείο και παρακολούθησαν παρουσίαση για το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος ARISS. Επιπλέον οι μαθητές και η επιβλέπουσα, καθηγήτρια φυσικής της Αγγλικής Σχολής, Καίτη Δημήτριου, ετοίμασαν παρουσιάσεις και video της προετοιμασίας από τα μέλη του ιστορικού συνδέσμου ερασιτεχνικού ραδιοφώνου και του συλλόγου αστρονομίας της Αγγλικής σχολής. Ο πρόεδρος του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου, κ. Νέστορας Ιακωβίδης, και ο διευθυντής του ΚΙΤΙΟΝ Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο, κ. Γιώργος Τρουλλιάς, επίσης έκαναν παρουσιάσεις για το έργο τους.

Η Αγγλική Σχολή ευχαριστεί θερμά:

    • Τους εταίρους της: τον Όμιλο Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου και το ΚΙΤΙΟΝ Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο για την πολύτιμη καθοδήγηση και βοήθειά τους στα πλαίσια της προετοιμασίας και υλοποίησης του προγράμματος ARISS.
  • Τους τεχνικούς υποστηρικτές της: την CYTA, την PM-ICT, την Polycom, και την DELTAγια την τεχνική τους υποστήριξη, τις λύσεις και τον εξοπλισμό που προσέφεραν γενναιόδωρα στην Αγγλική Σχολή ώστε να ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες και τα ζητήματα που αφορούσαν την επικοινωνία με τον αστροναύτη και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
  • Τον χορηγό της: τον Σύνδεσμο Γονέων της Αγγλικής Σχολής για την σημαντική του συνεισφορά κατά την προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος.