Τίθεται από τις 25 Ιανουαρίου σε εφαρμογή το νάρκοτεστ

Τίθεται από τις 25 Ιανουαρίου σε εφαρμογή το νάρκοτεστ

Με στόχο τη μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων και κατά προέκταση των θυμάτων, η Αστυνομία προχωρεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών (νάρκοτεστ), ξεκινώντας τους σχετικούς ελέγχους από τις 25 Ιανουαρίου του 2018.

Τα επηρεαζόμενα μέλη της Αστυνομίας έχουν τύχει πλήρους εκπαίδευσης και έχουν εξασκηθεί στη χρήση μηχανισμού ελέγχου, ο οποίος παραλήφθηκε και διανεμήθηκε σε όλες τις επαρχίες, το δε Χημείο του κράτους είναι πανέτοιμο, ώστε να διενεργεί τις τελικές αναλύσεις των δειγμάτων σάλιου, που θα παραλαμβάνει από την Αστυνομία.

Κατά τη διεξαγωγή των οδικών ελέγχων, που θα αρχίσουν από τις 25 Ιανουαρίου, το κάθε ένστολο μέλος της Αστυνομίας, κατ’ εφαρμογή των εξουσιών που του παρέχονται από τη Νομοθεσία, θα δύναται να ζητά επί τόπου δείγμα σάλιου από τον οποιοδήποτε οδηγό, στα πλαίσια διενέργειας της προκαταρκτικής εξέτασης, που διαρκεί γύρω στα πέντε λεπτά, μέσω ειδικής συσκευής.

Στο μεταξύ, η λήψη δείγματος σάλιου μπορεί να γίνει και στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη συσκευή.

Όταν η ένδειξη της συσκευής είναι θετική, το αρμόδιο μέλος θα ζητά την παροχή πρόσθετου δείγματος σάλιου, για σκοπούς εργαστηριακής εξέτασης, η οποία θα πραγματοποιείται στο Γενικό Χημείο.

Το πρόσθετο δείγμα θα λαμβάνεται με τη συμβολή του ίδιου του ατόμου και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης, για σκοπούς απόδειξης του αδικήματος.

Μιλώντας στην παρουσίαση του νάρκοτεστ, ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου, Σπύρος Σπύρου, τόνισε ότι η Αστυνομία  για κάθε μέτρο που λαμβάνει «δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει τον οποιοδήποτε, αλλά να προστατεύσει με κάθε τρόπο τη ζωή των οδηγών, των επιβατών, των πεζών και των άλλων αθώων χρηστών του οδικού δικτύου».

Διευκρίνισε μάλιστα πως η άρνηση οποιουδήποτε οδηγού να δώσει δείγμα σάλιου για προκαταρκτική εξέταση, όταν το ζητηθεί από τη Αστυνομία, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ποινές

Αναφερόμενος στις ποινές, ο κ. Σπύρου είπε πως στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί ένοχος, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης που να μην υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν θα υπερβαίνει τις 3.500 ευρώ ή σε στέρηση της ικανότητας του να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή σε όλες ή σε οποιαδήποτε ή σε οποιεσδήποτε από τις πιο πάνω ποινές.

Η διαδικασία

Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται μίλησε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων, Χάρης Ευριπίδου, ο οποίος εξήγησε πως ο οδηγός θα βάζει μια λωρίδα στη γλώσσα του και ανάλογα με την ένδειξη, αν είναι θετική θα παίρνει δεύτερο αντικείμενο (σφουγγαράκι) που θα μπαίνει στο στόμα του οδηγού και θα σφραγίζεται, ώστε να αποστέλλεται στο Χημείο για ανάλυση.

Όπως είπε ο κ. Ευριπίδου αν είναι θετικό το δείγμα τότε ο οδηγός θα οδηγείται  ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ετοιμάζονται σε διάστημα 10 με 15 μέρες, ωστόσο, αυτό θα εξαρτάται από τον φόρτο δειγμάτων, που θα καταφθάνουν στο Χημείο.

Επίσης, σημείωσε ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης είναι θετικό ή σε περίπτωση άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης οποιουδήποτε δείγματος σάλιου, η Αστυνομία θα μεριμνά για τη μεταφορά του οχήματος στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, απαγορεύοντας στον οδηγό να συνεχίσει την οδήγηση.

«Με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, το όχημα είναι δυνατό να παραδίδεται σε άλλο κατάλληλο πρόσωπο, το οποίο νόμιμα μπορεί να το οδηγήσει. Το όχημα θα μπορεί να οδηγηθεί και από το σημείο όπου διενεργήθηκε ο έλεγχος, εάν συντρέχει αυτή η προϋπόθεση και η Αστυνομία σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει αρμοδιότητα στη μετακίνηση και φύλαξη του οχήματος», πρόσθεσε.

Συνθήκες υγιεινής κατά τη διάρκεια των ελέγχων

Ο κ. Ευριπίδου τόνισε πως κατά τη διάρκεια των οδικών ελέγχων θα λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, με σκοπό να διασφαλίζεται η υγεία και η σωματική αρτιμέλεια τόσο των ίδιων των οδηγών, όσο και των αρμοδίων μελών της Αστυνομίας και να αποφεύγεται επιμελώς η μετάδοση οποιασδήποτε μεταδοτικής νόσου.

Εξάλλου, όλες οι συσκευασίες με τα τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών είναι σφραγισμένες και δεν ανοίγονται παρά μόνο πριν τεθούν σε χρήση.

Επιπλέον, ανέφερε πως προορίζονται για μία μόνο χρήση και σένα αποκλειστικά και μόνο οδηγό, ενώ σημείωσε πως όλα χρησιμοποιημένα δείγματα τα οποία δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα θα κρατούνται από τη αστυνομία, για να καταστραφούν αργότερα.

Ποιες ουσίες ανιχνεύονται

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευριπίδου είπε ότι με την εξέταση σάλιου ανιχνεύονται διάφορες ουσίες, όπως κάνναβη, οπιούχα ναρκωτικά, κοκαΐνη, αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες, που πιθανόν να χρησιμοποιούν οι οδηγοί.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ