Νέα συμφωνία Ελληνικής Τράπεζας – ΕΤΕπ ύψους €40 εκατ.

Νέα συμφωνία Ελληνικής Τράπεζας – ΕΤΕπ ύψους €40 εκατ.

Σε ακόμα μια συμφωνία συνεργασίας προχώρησε η Ελληνική Τράπεζα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στοχεύοντας  στην ενίσχυση των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Επιπρόσθετη ένεση ρευστότητας ύψους €3 εκατ. προς τις επιχειρήσεις
  • Από τον Σεπτέμβρη του 2014 δόθηκαν χαμηλότοκα δάνεια ύψους €220 εκατ. προς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ελληνικής Τράπεζας
  • Προτεραιότητα η απρόσκοπτη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, χρηματοδοτώντας υγιείς επιχειρήσεις

Με τη συμφωνία, την οποία εγγυάται η κυβέρνηση, συνολικό ποσό της τάξης των €53.360 εκατ. θα διατεθεί υπό τη μορφή χαμηλότοκων δανείων σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται €40 εκατ. από κεφάλαια της ΕΤΕπ και €13.360 εκατ., τα οποία προέρχονται από κεφάλαια της Ελληνικής Τράπεζας.

Στόχος της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει η δημιουργία σωστών θεμελίων για το μέλλον, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα σε αξιόχρεες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Κατά την τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Οικονομικών, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας κ. Γιάννης Μάτσης, επισήμανε ότι η συνεχόμενη στήριξη από την ΕΤΕπ επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της προς την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Η πρώτη συμφωνία υπογράφθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 με την παροχή δανείου ύψους €35 εκατ. από την ΕΤΕπ. Η δεύτερη το Νοέμβριο του 2015 με την εξασφάλιση €15 εκατ. και η τρίτη τον Μάρτιο του 2017 με την παροχή δανείου ύψους €50 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας ο CEO του Ομίλου κος Γιάννης Μάτσης,  εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η Διευθύντρια του Οργανισμού στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κα. Ανίτα Φούστενμπεργκ.