11/12/2017 13:30

Λιλλήκας: Ο Προϋπολογισμός 2018 στερείται οράματος και δεν μπορεί να πάρει την Κύπρο μπροστά

Οι προϋπολογισμοί που έχουμε ενώπιον μας είναι προϋπολογισμοί διαχειριστικού χαρακτήρα, προϋπολογισμοί οι οποίοι στερούνται οράματος και γι’ αυτό δεν μπορούν να πάρουν την Κύπρο μπροστά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2018.

Σημειώνοντας ως θετικό το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί και ο προϋπολογισμός είναι βασικά ισοσκελισμένος, ανέφερε ότι οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί των προεκλογικών δεσμεύσεων Αναστασιάδη «μας πισωγυρίζουν σε πρακτικές παρωχημένων εποχών».

«Βέβαια, η αλήθεια είναι πως με τη ληστεία των καταθέσεων, των Ταμείων Προνοίας και των κεφαλαίων κίνησης των εταιρειών, με τις αποκοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων οποιαδήποτε Κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε χώρα, θα βελτίωνε τα δημοσιονομικά της», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η βελτίωση δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία ούτε και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ενώ ο παραγόμενος εθνικός πλούτος δεν κατανέμεται δίκαια, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στα όρια της φτώχειας. Είναι αδιανόητο, είπε, η Πολιτεία να ορίζει τα 727 ευρώ εισόδημα ως τη γραμμή που καθορίζει τα όρια της φτώχειας και το ίδιο το Κράτος με τις συντάξεις και τα επιδόματα που δίνει να στέλνει πολίτες του να ζουν στην φτώχεια.

Πρόσθεσε ότι η ανεργία βρίσκεται πολύ ψηλά και οι όποιες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, προσφέρουν εξευτελιστικούς μισθούς και καθιστούν τους νέους μας αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ υπάρχει μετανάστευση των νέων επιστημόνων και μη επιστροφή στην Κύπρο. Απέναντι σε αυτές τις μεγάλες κοινωνικές πληγές, είπε, η Κυβέρνηση παραμένει απαθής και αδιάφορη.

Αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση, ανέφερε ότι αυτή την πενταετία βιώσαμε την υπόσκαψη και αμφισβήτηση θεσμών που προσπάθησαν να εξιχνιάσουν σκάνδαλα διαπλοκής συμφερόντων και να οδηγήσουν τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης. Η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της κομματοκρατίας, είπε, η οποία επιμένει να ελέγχει Ημικρατικούς Οργανισμούς, ανεξάρτητους θεσμούς και αρχές συντηρώντας το δίκτυο πελατειακών σχέσεων, του ρουσφετιού και της διαπλοκής.

Έκανε επίσης λόγο για έλλειψη μελετών για το πώς θα περάσει η Κύπρος από την οικονομία του πετρελαίου στην οικονομία του φυσικού αερίου, ενώ επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας και τόνισε την ανάγκη για μια εθνική πολιτική που
θα αντιμετωπίζει το δημογραφικό ζήτημα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η κληρονομιά που αφήνει η πενταετής διαχείριση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ιδιαίτερα αρνητική, αφού με την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και τους αυτοσχεδιασμούς, που χαρακτήριζαν τις αποφάσεις του, αποδυνάμωσε επικίνδυνα τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς και την κατέστησε ευάλωτη  σε εκβιασμούς και πιέσεις από μέρους της Τουρκίας.

«Επί της ουσίας ο κ. Αναστασιάδης, μετά από μερικές αμφιταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις, ακολούθησε την πολιτική του προκατόχου του, τόσο ως προς την τακτική όσο και ως προς την φιλοσοφία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε στρατηγική, σοβαρή αξιολόγηση της τουρκικής πολιτικής, των προτεραιοτήτων και των στόχων της Άγκυρας.

Συμπλήρωσε ότι ο αγώνας για αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων μετατράπηκε σταδιακά σε αγώνα όχι για δίκαιη λύση αλλά απλά για βιώσιμη λύση και για επανένωση της Κύπρου. Διερωτήθηκε, ωστόσο πώς πραγματικά επανενώνεται η Κύπρος, ο λαός και η οικονομία της Κύπρου μέσα από την υπό εκκόλαψη λύση στη βάση της ΔΔΟ και πόσο λειτουργική και βιώσιμη μπορεί να είναι μια ειδική λύση όταν η ιστορία μας διδάσκει ότι άδικες συμφωνίες είναι θνησιγενείς.

Πρόσθεσε ότι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια είτε σε τουρκική λύση είτε σε ενταφιασμό του Κυπριακού.

Μόνη διέξοδος από τα αδιέξοδα και τους κινδύνους που δημιούργησε η χρεοκοπημένη πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, είπε, είναι η χάραξη μιας νέας πορείας η οποία με διεκδικητικότητα μπορεί να καταστήσει την κατοχή ασύμφορη για την Τουρκία.

«Αν θέλουμε να αλλάξουμε την Κύπρο, αν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας στη νέα εποχή, θα πρέπει να δείξουμε εθνική υπευθυνότητα. Να αφήσουμε κατά μέρος τις διαφωνίες και διαφορές μας. Συλλογικά και με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων να καθορίσουμε ένα κοινό οικονομικό και κοινωνικό όραμα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: