08/12/2017 17:23

Πρέπει να πιστέψουμε στους νέους, λέει ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Στην Ευρώπη πρέπει να πιστέψουμε στους νέους μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Παρότρυνε παράλληλα τους νέους να αναζητήσουν εκτός από δουλειά και ένα όνειρο, λέγοντας πως η ίδια η Ευρώπη αποτελεί άλλωστε ένα από τα όνειρα.

«Πρέπει να πιστέψουμε στους νέους, εγώ πιστεύω στους νέους γιατί είμαι πατέρας» είπε, απευθυνόμενος σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Λευκωσία.

Στη συζήτηση με τους νέους για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Ταγιάνι παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη δεν είναι τέλεια και πρέπει να γίνουν αλλαγές, «όμως ο θάνατος της Ευρώπης δεν αλλαγή».

Χωρίς την Ευρώπη, συνέχισε, θα είναι αδύνατο να ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας και την ταυτότητά μας, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι η θέση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ξεκάθαρη. «Θέλουμε την ενότητα αυτής της χώρας. Όμως πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Το Ευρωκοινοβούλιο, συνέχισε, υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων και «τάσσεται κατά της παρουσίας του τουρκικού στρατού στη βόρεια Κύπρο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «αν στο μέλλον έχουμε την επανένωση αυτού του νησιού ως ανεξάρτητου κράτους, είναι πιθανό να έχουμε ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προέρχεται από την Κύπρο και ταυτόχρονα από την τουρκική μειονότητα», εννοώντας τη τ/κ κοινότητα.

Θέλουμε μια συμφωνία, είναι σημαντικό για εμάς και είναι δική σας δουλειά να εργαστείτε για μια καλή λύση, μια καλή συμφωνία, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους νέους της Κύπρου.

Επανέλαβε παράλληλα τη στήριξη του ίδιου και του θεσμού που προΐσταται στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο νησί.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει εκλογή Τ/κ Ευρωβουλευτή μέσω διακρατικής λίστας υποψηφίων, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι η συζήτηση επί του θέματος έχει ανοίξει, ο ίδιος όμως δεν θεωρεί πιθανή την εφαρμογή της διακρατικής λίστας στις Ευρωεκλογές του 2019.

Προς τούτο είπε, το Ευρωκοινοβούλιο εργάζεται αρκετά, όμως πρέπει να δούμε κατά πόσο χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών, αλλά και αλλαγή του εκλογικού νόμου σε όλα τα κράτη μέλη.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τον ρόλο της ΕΕ στην προσφυγική κρίση, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη προς χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Δεν πρόκειται για μεσογειακό, αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα, είπε και πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της Καταλονίας, ο κ. Ταγιάνι ανέφερε ότι η υποστήριξη στη διαφορετικότητα δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ενότητας του κράτους. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.

«Οι συνταγματικοί κανόνες είναι Ευρωπαϊκοί κανόνες» και το καταλανικό δημοψήφισμα ήταν ενάντια στο ισπανικό σύνταγμα, συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι ο σεβασμός στην ακεραιότητα των κρατών μελών είναι από τα σημαντικότερα σημεία των Ευρωπαϊκών συνθηκών και διαχώρισε τα θέματα αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Μέι υπήρξε «πάνω κάτω» μια συμφωνία στα τρία σημαντικά θέματα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 96 σημεία σε αυτή τη συμφωνία ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί επ’ αυτής την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε τέλος στον ρόλο της Ευρώπης στην περιφέρειά της, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Αφρική.

Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε αυτές τις περιοχές, και να τις αφήσουμε στα χέρια των Αμερικανών ή των Ρώσων, πρόσθεσε. Συνέχισε, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι εργάζονται για τα δικά τους συμφέροντα, όμως «η Μέση Ανατολή είναι εγγύτερα σε εμάς και όχι στους Ρώσους, του Αμερικανούς ή τους Κινέζους».

Αν οι Ευρωπαίοι θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές, θα πρέπει να αλλάξουμε, είπε.

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντική η απευθείας επαφή με τη νεολαία, καθώς παρατηρείται απόσταση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των πολιτών. Η δουλειά μου, συνέχισε, είναι να μειώσω αυτή την απόσταση ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για τα ζητήματα της ανεργίας και είπε ότι για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ο τουρισμός, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες.

Προέτρεψε παράλληλα τους νέους να στραφούν σε τομείς όπως η έρευνα, ο τουρισμός και οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση, την καινοτομία, την έρευνα, θέλουμε να παραμείνουν οι νέοι ερευνητές στην Ευρώπη αντί να φεύγουν στο Ισραήλ, τον Καναδά, τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ, είπε ο κ. Ταγιάνι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε τέλος στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, λέγοντας ότι δεν πρέπει να την ξεχνάμε, καθώς αποτελεί την ταυτότητά μας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ Κωνσταντίνος Τσιντάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic