06/12/2017 15:15

Λιλλήκας: Να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική για την υπογεννητικότητα

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της υπογεννητικότητας, τονίζει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο και μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων. Σημείωσε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τις «μπαλωματικές» λύσεις και τους αυτοσχεδιασμούς και να διαμορφώσουμε στοχευμένη στρατηγική με επιδιωκόμενο στόχο.

Σε δηλώσεις ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τα αιτήματα της Οργάνωσης είναι απόλυτα δικαιολογημένα, προσθέτοντας ότι είναι κρίμα σε περιόδους ειρήνης ο πληθυσμός μας να μειώνεται και να έχουμε γεννητικότητα κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. «Τα επιδόματα και η οικονομική στήριξη πρέπει να γίνονται στη βάση του πραγματικού κόστους ζωής, του κόστους να μεγαλώσεις τα παιδιά και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε τα επιδόματα να είναι κλιμακωτά για να αυξάνονται οι γεννήσεις».  «Για αύξηση του πληθυσμού η γεννητικότητα πρέπει να είναι πάνω από δύο παιδιά ανά οικογένεια και χρειάζονται και άλλες πολιτικές», ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε λύπη γιατί όπως είπε, η Κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει λεφτά να στηρίξει τα ζευγάρια που χρειάζονται να καταφύγουν στην τεχνητή γονιμοποίηση. «Αν αφήσουμε την υπογεννητικότητα σε πτωτική πορεία, με μαθηματική ακρίβεια θα έχουμε και πρόβλημα συντήρησης των συνταξιούχων μας, υπάρχει μια αναλογία για το πόσοι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται για να στηρίζουν το συνταξιοδοτικό σύστημα, με υπογεννητικότητα είναι σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

O Πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων Ντίνος Ολύμπιος είπε ότι διαπιστώθηκε κατανόηση στα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών και ότι το 2011-2012 έχασαν αρκετά από τα ωφελήματα τους και ενώ είχαν προγραμματίσει για τις σπουδές των παιδιών τους, αναγκάστηκαν να τις διακόψουν.

«Η υπογεννητικότητα, μετά το εθνικό, είναι το δεύτερο πρόβλημα και όλοι πρέπει να εγκύψουμε με σοβαρότητα, γιατί αν λάβουμε σήμερα μέτρα θα αποδώσουν ύστερα από 25-30 χρόνια και επομένως κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για δημογραφικό», ανέφερε.

Προτάσεις για πάταξη διαφθοράς

Στις δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για πάταξη της διαφθοράς λέγοντας ότι «είναι μαζί τα κόμματα του παλαιοκομματικού συστήματος που έστησαν το σύστημα των πελατειακών σχέσεων , το σύστημα της κομματοκρατίας, ελέγχοντας θεσμούς και αρχές του κράτους για να έχουν πρόσβαση σε αποφάσεις που τους επέτρεπαν να παίρνουν μίζες ή εισφορές και σε αντάλλαγμα να εξυπηρετούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα». Πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο που στις φυλακές φιλοξενούνται δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι από όλους αυτούς τους χώρους, όπως είπε, «και ο λαός γνωρίζει ότι αυτοί και εκπρόσωποί τους στις εκλογές δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις και να πατάξουν τη διαφθορά γιατί είναι προϊόν δικών τους πολιτικών».

Ο κ. Λιλλήκας κατέθεσε πρόταση για δημιουργία συμβουλίου πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς, που να αποτελείται από πρώην δικαστές και εισαγγελείς, να είναι δηλαδή ένα ανεξάρτητο σώμα που να έχει ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικής προς το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ταυτόχρονα και εποπτεία και με ετήσιες εκθέσεις να διαπιστώνεται η υλοποίηση των αποφάσεων.

Εισηγήθηκε ακόμη την ενίσχυση του μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία, ημικρατικούς οργανισμούς αρχές και θεσμούς ώστε το κράτος να μπορεί να κλείνει τρύπες και να διαπιστώνει αδυναμίες και να τις επιλύει, μη επιτρέποντας στους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται διαδικασίες ή αδυναμίες, για να έχουν προσωπικό και κομματικό όφελος.

Επίσης ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εισαγωγή της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους χειρίζονται δημόσιο χρήμα ή λαμβάνουν εκτελεστικές αποφάσεις, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο σήμερα να διαπιστώνονται λάθη ή και αποφάσεις που κόστισαν στο δημόσιο εκατομμύρια και η μόνη κατηγορία να είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης ή πειθαρχικής ευθύνης. Εξήγησε ότι για να καταδικαστεί κάποιος που με τις λανθασμένες αποφάσεις του ή αμέλεια κόστισε στο κράτος, είναι να υπάρξει διαπίστωση και να εξασφαλιστούν αποδείξεις για χρηματισμό . Ανέφερε ότι η αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης ουσιαστικά καθιστά υπεύθυνους να πληρώνουν αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία ελέγχου των εκθέσεων του πόθεν έσχες από ανεξάρτητο σώμα ελεγκτών με εξουσιοδότηση να μπορεί να προβαίνει σε συνεντεύξεις και να ζητά διευκρινιστικές πληροφορίες από τους ελεγχόμενους και αν δεν ικανοποιηθεί από αυτές, να έχει το δικαίωμα να αποστέλλει το φάκελο στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Tags: