22/11/2017 13:16

Λιλλήκας: Επιβάλλονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα

Μεγάλα κενά στη στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας διαπιστώνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος αναφέρει πως είναι αναγκαίες οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, με έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του με αφορμή επίσκεψη του στο Επαρχιακό Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, στη Λεμεσό, ο κ.Λιλλήκας είπε πως “συνομιλώντας με διάφορα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας διαπιστώνουμε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας, ακόμη και σε παραγωγικά τμήματα, όπως το κτηματολόγιο, που αποφέρουν έσοδα στο δημόσιο”.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, “διαπιστώνουμε και την μεγάλη ανάγκη για ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε το κράτος, το οποίο δημιουργήθηκε με τα δεδομένα του 1960, να μπορεί να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα” και εξέφρασε τη θέση πως “χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα απλοποιούν τις διαδικασίες, θα μειώνουν τη διαδικασία στο μέγιστο βαθμό και βεβαίως, θα εξυπηρετούν τον πολίτη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος”.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, ανέφερε και τόνισε ότι ” προς αυτήν την κατεύθυνση είναι που θα προχωρήσουμε με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία θα δώσει πάρα πολλές λύσεις, αλλά ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στις εταιρείες και στους πολίτες να εξυπηρετούνται στις σχέσεις τους με το δημόσιο από το σπίτι τους ή από τα γραφεία τους”.

Ο κ. Λιλλήκας υπέδειξε ακόμη πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί το κλειδί και για τα ζητήματα της διαφάνειας, “γι αυτό θα είναι πρώτη προτεραιότητα μας” και πρόσθεσε ότι “είμαστε ίσως η τελευταία χώρα της ΕΕ στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, το οποίο καλείται πάντα να πληρώσει ο φορολογούμενος”.

Σχολιάζοντας επίσης τη χαμηλή θέση της Κύπρου στον κατάλογο των κρατών μελών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε πως αυτό δεν μας τιμά καθόλου και “δεν αρκεί να κάνουμε εξαγγελίες, δεν αρκεί να δηλώνουμε την ισότιμη μεταχείριση των δυο φύλων, ούτε αρκεί να μιλούμε απλά για ποσόστωση συμμετοχής των γυναικών, είτε στην πολιτική, είτε στο δημόσιο τομέα και βίο”.

Υπογραμμίζοντας πως η Κύπρια γυναίκα είναι μορφωμένη και έχει αποδείξει πως, στο χώρο εργασίας, δεν στερεί σε τίποτα από τον άνδρα , ο κ.Λιλλήκας είπε πως, ” εκείνο που λείπει είναι οι υποδομές που θα της δώσουν τον ελεύθερο χρόνο, όπως το υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο, η δημιουργία νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών σταθμών κοντά στους χώρους εργασίας, έτσι ώστε να απελευθερωθεί από το σπίτι και να μπορεί ισότιμα να διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει”.

” Είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που θα καταθέσουμε και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το πως θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης της Κύπριας γυναίκας”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γιώργος Λιλλήκας.

Tags: