18/11/2017 15:05

Πρόοδος στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βόννη, COP23 με τη συμβολή της ΕΕ

Σε βήματα για να εξασφαλιστεί παγκόσμια δράση για το κλίμα μέσω της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων, κατέληξε χθες στη Βόννη, η φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP23, στην οποία μετείχαν 200 χώρες υπό την προεδρία των Φίτζι. Τα μέρη σημείωσαν συγκεκριμένη πρόοδο όσον αφορά τη μετατροπή της ιστορικής συμφωνίας του 2015 σε δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το προσεχές έτος στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η συμφωνία του Παρισιού καθορίζει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τη δράση για το κλίμα και την απαραίτητη μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 2 ° C. Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια και την ενέργεια για το κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε δήλωσε σχετικά πως “το πνεύμα του Παρισιού ζωντανό”.

Η ΕΕ είχε κεντρικό ρόλο στις συμφωνίες διαμεσολάβησης κατά τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκοπεύει να καταθέσει πρόταση επικύρωσης της τροποποίησης της Ντόχα στο πρωτόκολλο του Κιότο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η τροποποίηση της Ντόχα αφορά τη δεύτερη περίοδο του πρωτοκόλλου του Κιότο, η οποία απαιτεί από τα μέρη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το έτος 2020. Η ΕΕ έχει ήδη υπερβεί τους στόχους της για το 2020 το 2016 μειώνοντας τις εκπομπές κατά 23%. Η απόφαση να επικυρωθεί σύντομα η τροποποίηση της Ντόχα αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για τη διεθνή δράση για το κλίμα και δείχνει ότι η ΕΕ ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της.

Τέλος κατά τη διάρκεια της COP23 συμφωνήθηκε και ο λεγόμενος “σχεδιασμός του διαλόγου Talanoa” για τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης για την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Επιπλέον, οι συζητήσεις για τους στόχους προ του 2020 κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με ένα κείμενο απόφασης το οποίο προβλέπει δύο αποτιμήσεις για την εφαρμογή πριν από το 2020 και φιλοδοξία να λάβει χώρα στις COP24 και COP25. Η ΕΕ έχει ήδη υπερβεί το στόχο της για το 2020 μειώνοντας τις εκπομπές κατά 23% το 2016. Επιπλέον, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν οι μεγαλύτεροι χορηγοί χρηματοδότησης για τις κλιματικές αλλαγές στις αναπτυσσόμενες χώρες με συνεισφορά 20,2 δισ. Ευρώ το 2016.

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΧΡ)

Tags: