17/11/2017 13:32

Το MIGS καλεί Ευρωβουλευτές να καταδικάσουν τη σεξουαλική παρενόχληση στο ΕΚ

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) καταδικάζει οποιεσδήποτε πράξεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και περιστατικά σεξισμού στο Ευρωκοινοβούλιο και στην πολιτική αρένα της Κύπρου. Καλεί παράλληλα τους Κύπριους Ευρωβουλευτές να καταδικάσουν δημόσια τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με σχετική ανακοίνωση, το Ινστιτούτο χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου για τη δημόσια συζήτηση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου, στην ολομέλεια.

«Οι πρόσφατες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ευρωκοινοβούλιο, έδωσαν έναυσμα στη συζήτηση που ανέδειξε ότι ακόμη και τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, δεν αποτελούν εξαίρεση στο διαχρονικό αυτό φαινόμενο» αναφέρεται.

Αντιθέτως, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι συνθήκες για σεξουαλική παρενόχληση ευδοκιμούν ιδιαίτερα σε χώρους όπου δημιουργούνται σχέσεις εξουσίας. «Δυστυχώς, στην Ευρώπη και στην Κύπρο τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξισμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των γυναικών σε ιδιωτικούς χώρους αλλά και στις δημόσιες πλατφόρμες όπως αυτές των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και από άτομα με εξουσία όπως πολιτικούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων» συμπληρώνει το MIGS.

Το Ινστιτούτο λέει ακόμη ότι είναι απαράδεκτο να ανεχόμαστε δηλώσεις και πράξεις που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που καθιστούν τρανταχτό παράδειγμα βίας κατά των γυναικών, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας. «Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εσωτερικών διαδικασιών σε οργανισμούς σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη αυστηρών νομικών και άλλων εργαλείων, αποτρέπουν τέτοιας φύσεως καταγγελίες, με αποτέλεσμα οι θύτες να μην έρχονται αντιμέτωποι με οποιεσδήποτε επιπτώσεις και να μην καταδικάζονται» προσθέτει.

Καλεί τέλος τους Κύπριους Ευρωβουλευτές Κώστα Μαυρίδη, Δημήτρη Παπαδάκη, Νεοκλή Συλικιώτη, Τάκη Χατζηγεωργίου, Λευτέρη Χριστοφόρου, και την κυρία Ελένη Θεοχάρους να καταδικάσουν δημόσια το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης που συμβαίνει στους θεσμούς, τους οποίους αντιπροσωπεύουν και να συμβάλουν έμπρακτα στην εξάλειψη του φαινομένου.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)

Tags:
Cheap Website Traffic