17/11/2017 11:21

Πρόταση για ειδικό ταμείο χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων παρουσίασε ο Γ. Λιλλήκας

Πρόταση για ειδικό ταμείο χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικού υποστατικού παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος για την Δημοκρατία, Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι στόχος του Ταμείου είναι να αγοράζει δάνεια των δικαιούχων από τις εμπορικές τράπεζες με σημαντική έκπτωση. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν προβλέψεις στους οικονομικούς ισολογισμούς τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το Ταμείο θα διαπραγματεύεται την τιμή εξαγοράς του δανείου στη βάση του υπόλοιπου ποσού για το οποίο οι Τράπεζες δεν έκαναν πρόβλεψη.

Το Ταμείο, είπε, θα αγοράζει δάνεια μετά από αίτηση του οφειλέτη δεδομένου ότι αυτός πληροί τα κριτήρια και μπορεί να αποδείξει ότι μέχρι την οικονομική κρίση ήταν συνεπής με τις υποχρεώσεις του. Βασική προϋπόθεση και προτεραιότητα είναι δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία και εταιρειών που κινδυνεύουν να χάσουν το βασικό επαγγελματικό υποστατικό τους.

Το Ταμείο, συνέχισε, θα μοιράζει το δάνειο σε δύο μέρη: το ένα μέρος είναι το ποσό που πλήρωσε στην Τράπεζα για να εξαγοράσει το δάνειο συν ένα λογικό κέρδος. Το άλλο μέρος, θα είναι το υπόλοιπο ποσό το οποίο θα παγοποιείται και δεν θα επιβάλλεται επιτόκιο επί τούτου.

Οπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ο οφειλέτης θα συνεχίζει να χρωστά στο Ταμείο το συνολικό ποσό χρέους αλλά θα μπορεί να επωφεληθεί ενός σημαντικού κουρέματος του χρέους του (αυτό που παγοποιήθηκε) δεδομένου ότι εξοφλήσει το υπόλοιπο.Το Ταμείο θα διαμορφώνει με τον δανειζόμενο την δόση και το χρονικό πλαίσιο αποπληρωμής έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις πραγματικές του δυνατότητες.

“Ο δανειζόμενος θα γνωρίζει ότι αποπληρώνοντας το ένα μέρος του δανείου ταυτόχρονα και αυτόματα θα διαγράφεται και το ποσό του δανείου που παγοποιήθηκε. Με αυτόν τον τρόπο οι δανειζόμενοι θα μπορούν να έχουν κούρεμα του δανείου τους. Από αυτή τη ρύθμιση, θα αποκλείονται πρόσωπα ή εταιρείες που είχαν εκμεταλλευτεί το σύστημα και ενώ μπορούσαν δεν ανταποκρίνονταν στις δανειακές τους υποχρεώσεις”, πρόσθεσε.

Είπε ότι τα κεφάλαια, έσοδα του Ταμείου θα προέρχονται από το Κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Το Κράτος, μ’ αυτή τη ρύθμιση, θα πάρει πίσω όλα τα κεφάλαια που κατά διαστήματα θα διαθέσει στο Ταμείο.

Ανέφερε ότι δεν θα κληθούν φορολογούμενοι να πληρώσουν δάνεια άλλων φορολογουμένων. Με αυτήν την ρύθμιση, σημείωσε, το σημαντικότερο κόστος, αναλαμβάνουν οι ίδιες οι Τράπεζες οι οποίες, όμως, θα στηριχθούν με την εισροή ρευστότητας και με τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου τους μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. “Με την Πρόταση αυτή προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ και η μικρή επαγγελματική στέγη μέχρι 300.00 ευρώ”, συμπλήρωσε.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)

Tags: