30/10/2017 21:27

Ο φλαμανδόφωνος Τύπος του Βελγίου επιβεβαιώνει τη διαφυγή Πουζδεμόντ στις Βρυξέλλες

Καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες βρίσκεται – σύμφωνα με πληροφορίες της De Morgen – ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Πουζδεμόντ, ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε το N-VA.

Η σχετική πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν ούτε από την ομοσπονδιακή βελγική κυβέρνηση αλλά ούτε και από την κυβέρνηση της Φλάνδρας, αναφέρει η εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση.

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα η ισπανική Εισαγγελία άσκησε δίωξη σε βάρος του για παραβίαση του ισπανικού Συντάγματος και υποκίνηση σε εξέγερση, κατηγορίες που επισύρουν ποινές 30ετούς κάθειρξης. Το σχετικό δημοσίευμα θέλει τον Πουζδεμόντ να συνοδεύεται και από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν παρόμοιες κατηγορίες. Οργανωτής της επίσκεψης του στο Βέλγιο φέρεται ο αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του.

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν προκαλέσει σάλο στο Βέλγιο δηλώσεις του Υφυπουργού για θέματα Μετανάστευσης Τ.Φράνκεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Πουζδεμόντ να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η θρυλούμενη άφιξη του Καταλανού ηγέτη στις Βρυξέλλες θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στο Βέλγο πρωθυπουργό Μισέλ, ιδίως μάλιστα εάν αποδειχτεί ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο Πουζδεμόντ στη βελγική πρωτεύουσα με δικηγόρους και Φλαμανδούς πολιτικούς, συμμετέχουν και υπουργοί της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μισέλ και υπουργούς της κυβέρνησής του όπως ο Φράνκεν και ο Γιαν Γιαμπόν (αμφότεροι μέλη του N-VA).

Την πληροφορία περί επικείμενης άφιξης του Πουζδεμόντ στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει και η De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες ο Καταλανός ηγέτης», σημειώνοντας ότι ο Πουζδεμόντ μπορεί και να βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καταλανός ηγέτης έρχεται στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από μέλη της έκπτωτης κυβέρνησής του προκειμένου να συναντήσει Φλαμανδούς ηγέτες.

Σημειώνεται εξάλλου ότι σε δηλώσεις του ο Τ.Φράνκεν – ο οποίος ανήκει στο φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA – δεν απέκλεισε τη δυνατότητα για τους Καταλανούς αυτονομιστές να ζητήσουν άσυλο στο Βέλγιο, σημειώνοντας ότι μπορούν να υποβάλουν κι αυτοί αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο όπως και κάθε παρόμοιο αίτημα θα εξεταστεί με αντικειμενικό, απροκατάληπτο και σύννομο τρόπο. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η δήλωση αυτή του Φράνκεν δεν έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από πολλά μέλη της βελγικής κυβέρνησης τα οποία έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να κατηγορήσουν τον Φλαμανδό πολιτικό για ανευθυνότητα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic