27/10/2017 10:00

Σε εξέλιξη η ‘τελευταία μεγάλη μάχη’ εναντίον του ΙΚ στα σύνορα Ιράκ – Συρίας

Κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την Πέμπτη στρατιωτικές βάσεις και χωριά στα δυτικά σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης εναντίον του τελευταίου προπυργίου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην ιρακινή επικράτεια.

Η έφοδος αυτή εξαπολύθηκε, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό τους κινούνταν για να κλείσουν σε μέγγενη τους τζιχαντιστές.

Σκοπός της επιχείρησης είναι να αποσπαστεί από το ΙΚ η τελευταία ιρακινή περιοχή που κατέχει, στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, ο οποίος διασχίζει την επαρχία Ντέιρ Εζόρ στη Συρία και φτάνει ως την αλ Κάιμ, στο δυτικό Ιράκ.

Πρόκειται για την “τελευταία μεγάλη μάχη εναντίον του ΙΚ”, όπως είχαν σημειώσει πρόσφατα στρατηγοί του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις.

Η επιχείρηση άρχισε στην πόλη αλ Κάιμ, στην αχανή επαρχία αλ Ανμπαρ, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο κι όπου τα σύνορα χαρακτηρίζονται πορώδη. Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε “την έναρξη της μάχης για την απελευθέρωση της αλ Κάιμ, της Ράουας και των γύρω χωριών” στην επαρχία αλ Ανμπαρ, μια περιοχή όπου βρίσκονται περίπου 1.500 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τη Βαγδάτη και τον διεθνή συνασπισμό.

“Οι μαχητές του ΙΚ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πεθάνουν ή να παραδοθούν”, συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο Αμπάντι έκανε την ανακοίνωση ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, μια περιφερειακή δύναμη που επαναβεβαίωσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Ιράκ για την υποστήριξη της Τεχεράνης στη Βαγδάτη.

Το 2014 οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει περί το ένα τρίτο της επικράτειας του Ιράκ, κάνοντας μια κεραυνοβόλα προέλαση. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια εκδιώχθηκαν από το 95% των εδαφών που κατείχαν και η αλ Κάιμ αποτελεί πλέον το τελευταίο οχυρό τους στη χώρα αυτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: