17/10/2017 18:09

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΓΤΠ και ΡΙΚ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα Τρίτη Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λειτουργών των δύο οργανισμών μέσα από σεμινάρια, ημερίδες και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους του ΓΤΠ η Γενική του Διευθύντρια, Σόφη Μιχαηλίδου και εκ μέρους του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Θανάσης Τσώκος.

Ο κ. Τσώκος δήλωσε πως «το Μνημόσυνο Συνεργασίας που υπεγράφη θα προβεί προς όφελος των δύο οργανισμών αλλά και σίγουρα προς όφελος των συμπολιτών μας οι οποίοι αναμένουν τόσο από το ΓΤΠ όσο και από το ΡΙΚ, έγκαιρη, έγκυρη και πολύπλευρη ενημέρωση για όλα τα γεγονότα που τεκταίνονται στον πλανήτη μας».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ανθρώπους του ΓΤΠ «οι οποίοι έχουν καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια να στηρίξουν το ΡΙΚ και την προσπάθειά μας στο να εκδώσουμε την ιστορία μας σε φωτογραφικό λεύκωμα».

«Πραγματικά για εμάς το φωτογραφικό αρχείο του ΓΤΠ αποτελεί ένα θησαυρό και είναι ένα από τα πολλά σημεία που έχουμε κοινές ιστορικές καταβολές γιατί έχτε εσείς ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας αποτυπωμένης στο δικό σας αρχείο και εμείς έχουμε ένα κομμάτι της δικής σας ιστορίας στο δικό μας αρχείο», είπε ο Πρόεδρος του ΡΙΚ.

Πρόσθεσε ότι ο τομέα της αρχειοθέτησης «είναι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω συνέργειες πέραν του ‘Ψηφιακού Ηρόδοτου» που αφορά την ψηφιοποίηση για τη διάσωση, ανάδειξη και προβολή οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού από τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσώκος, ευχαρίστησε την Διεύθυνση του ΡΙΚ, το Γενικό Διευθυντή, Μιχάλη Μαραθεύτη, και τα στελέχη του Ιδρύματος για την συμβολή τους στη συγγραφή και υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Λαμβάνοντας το λόγο η Διευθύντρια του ΓΤΠ δήλωσε πως «το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των στελεχών των δύο οργανισμών σε θέματα επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μέσω εργαστηρίων, σεμιναρίων, ημερίδων, εκδόσεων και άλλων δημιουργικών μέσων».

Πρόσθεσε ότι «εκτός από την αλλαγή της εμπειρογνωμοσύνης, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης μεταξύ των στελεχών μας, το Μνημόνιο Συνεργασίας, θα εξυπηρετήσει και μια σειρά άλλων προτεραιοτήτων όπως η  ψηφιοποίηση και η καλύτερη αξιοποίηση των αρχείων των δύο οργανισμών».

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «το αρχείο εφημερίδων του ΓΤΠ πάει πίσω στο 1878 και συνεχίζεται σήμερα ενώ το ίδιο σημαντικό και ουσιαστικό είναι το κινηματογραφικό και φωτογραφικό αρχείο του ΡΙΚ και ήρθε ο καιρός να παντρευτούν».

Συνέχισε λέγοντας πως «με την υπογραφή του μνημονίου και παραμένοντας στον ειδησεογραφικό τομέα αναφέρω τις σχέσεις και συνέργειες μεταξύ του ΡΙΚ και του ΓΤΠ και όσον αφορά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και την Τουρκία μέσω της ανάλυσης των ΜΜΕ των περιοχών αυτών».

Η κ. Μιχαηλίδη αναφέρθηκε και στη διαχείριση από πλευράς ΓΤΠ και ΡΙΚ «των ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων σε σχέση με την Κύπρο και την παρουσία μας στα διεθνή ΜΜΕ και στα διάφορα φόρα που συμμετέχουμε και αντίστροφα».

Σημείωσε ότι «η στενότερη συνεργασία θα μας δώσει την δυνατότητα να προωθήσουμε από κοινού καλύτερα, εντονότερα και πιο αποτελεσματικά το έργο της κυβέρνησης και του κράτους μέσα από δράσεις που θα φτιάξουμε μαζί».

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα  «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» για τη δημιουργία του οποίου ΓΤΠ και ΡΙΚ έχουν πάρει χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου και 300 χιλιάδων. Το πρόγραμμα θα αρχίσει φέτος και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Ευχαρίστησε για την σημαντική τους δουλεία την Ελέγκω Φραγκουλίδου και τον Αλέξη Αλέκου.

Ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Γενικό Διευθυντή , Κύπρο Κυπριανού, «για τη στήριξη και πίστη τους σε τέτοιες εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και επικερδείς συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ημικρατικού τομέα».

«Προσβλέπουμε όλοι στο ΓΤΠ σε μια πραγματικά ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ καθώς και τον Γενικό Διευθυντή, Μιχάλη Μαραθεύτη, «για τον νέο και δημιουργικό αέρα που έχει φέρει στο ΡΙΚ και χαιρόμαστε να βλέπουμε πράγματα να αλλάζουν», όπως είπε η Γενική Διευθύντρια του ΓΤΠ.

Τέλος, εκ μέρους όλων των λειτουργών του ΓΤΠ, η κ. Μιχαηλίδου, συνεχάρη το ΡΙΚ και τους ανθρώπους του για την εξαιρετική τους εκστρατεία παρουσιάζοντας τα 60 χρόνια του ΡΙΚ.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας η Διευθύντρια του ΓΤΠ επιφύλασσε στον Πρόεδρο του ΡΙΚ μια ευχάριστη έκπληξη.

Η κ. Μιχαηλίδου, παρέδωσε στον κ. Τσώκο, τις πρώτες 167 φωτογραφίες του ΡΙΚ που έχει ψηφιοποιήσει και αρχειοθετήσει το ΓΤΠ.

Μαζί παρέδωσε τον χειρόγραφο κατάλογο ο οποίος συνόδευε το υλικό του ΡΙΚ, κατάλογο του ψηφιοποιημένου υλικού, φωτογραφικό κατάλογο των 167 φωτογραφιών που απεικονίζουν θεατρικές παραγωγές του ΡΙΚ καθώς και ένα usb στο οποίο βρίσκονται οι φωτογραφίες.

Η Διευθύντρια του ΓΤΠ δώρισε στον Πρόεδρο του ΡΙΚ μια φωτογραφία της κορυφαίας ηθοποιού, Τζένης Γαϊτανοπούλου, σε μεγέθυνση, βγαλμένη από θεατρική παραγωγή του ΡΙΚ στην οποία πρωταγωνιστούσε, το 1971.

Παραλαμβάνοντας τα «ακριβά» δώρα, ο Θανάσης Τσώκος είπε ότι «είναι μεγάλη συγκίνηση γιατί μετά από πάρα πολλά χρόνια επιστρέφουν στο ΡΙΚ οι φωτογραφίες αυτές τις οποίες με μεγάλη ευλάβεια είχε προστατέψει το στέλεχος του ΡΙΚ, Χρίστος Αγιομαμίτης».

«Είναι μια ένδειξη του σεβασμού στην ιστορία μας» αυτός ο ψηφιοποιημένος κατάλογος των 167 φωτογραφιών, που θα έχει και συνέχεια, είτε τέλος, ο Πρόεδρος του ΡΙΚ.

Η δημιουργία του ψηφιακού φωτογραφικού υλικού του ΡΙΚ είναι πρωτοβουλία του Διευθυντή του φωτογραφικού τμήματος του ΓΤΠ, Χρίστου Αβρααμίδη. Συνέβαλαν, επίσης, οι : Άδωνης Χριστοφόρου, Γεωργία Πίτσιακου και Χρίστος Αγιομαμίτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: