07/10/2017 17:45

Καταρρέει το «χαλιφάτο» του ISIS: Ισλαμιστές παραδίδονται γιατί δεν έχουν χρήματα να τους πληρώσουν (φωτό, βίντεο)

Η «βασιλεία» της τρομοκρατίας του ISIS μπορεί να φτάνει στο τέλος της καθώς οι ισλαμιστές αδυνατούν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους, επειδή η τρομοκρατική οργάνωση έχει «στερέψει» από χρήματα και τρόφιμα, αποκάλυψε ένας αμερικανός στρατηγός.

Ο υποπλοίαρχος Paul Funk, ο οποίος ηγείται ενός «task force» κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, λέει ότι οι μαχητές του ISIS «παραδίδονται και λιποτακτούν» μετά την εγκατάλειψή τους από τους ηγέτες τους.

Είπε: «Έρχονται έξω με τα χέρια ψηλά, βάζοντας τα όπλα τους κάτω.» Είναι μια αυξανόμενη τάση.

«Αυτό που ακούμε (από εκείνους που παραδόθηκαν) είναι:« Οι ηγέτες μας μας έχουν εγκαταλείψει, δεν έχουμε τρόφιμα και δεν έχουμε πληρωθεί».

Η παράδοση τους ήρθε καθώς οι ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανέκτησαν το Hawija, ένα από τα δύο τελευταία ισλαμιστικά προπύργια στο Ιράκ.

Η ιρακινή πόλη έπεσε στα χέρια του ISIS τον Ιούνιο του 2014, όταν η τρομοκρατική ομάδα πήρε τον έλεγχο του βόρειου και του δυτικόυ Ιράκ και κήρυξε τη δημιουργία ενός «χαλιφάτου».

Αλλά ήταν περιτριγυρισμένη και αποκομμένη από άλλα εδάφη της ISIS πριν από ένα χρόνο περίπου – όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια προς τη Μοσούλη.

«Η ταχύτητα με την οποία παρεδώθη ο εχθρός μας εξέπληξε», δήλωσε ο Funk σε τηλεφωνική συνέντευξη με την USA Today, μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης της Hawija από τον ιρακινό πρωθυπουργό Haider al-Abadi.

Η επιχείρηση στην Hawija ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και αφορούσε τις μονάδες του στρατού, της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, καθώς και την Σιιτική παραστρατιωτική «Λαϊκή Κινητοποίηση».

Πλάνα εμφανίστηκαν σε απευθείας σύνδεση που δείχνουν ισλαμιστές – κάποιοι φορούσαν ποδοσφαιρικά μπλουζάκια της Αγγλίας – να παραδίδονται.

Τον Ιούλιο, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι η Μοσούλη απελευθερώθηκε από το ISIS – την πόλη όπου οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν την δημιουργία του «Χαλιφάτου».

Η κατάρρευση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ιράκ ήρθε μετά από μια εξαντλητική μάχη εννέα μηνών για την ανακατάληψη της πόλης από τους ισλαμιστές, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια.

Το ISIS εξαπλώθηκε στο Ιράκ από τη Συρία το 2014, ελέγχοντας μεγάλες εκτάσεις εδάφους. Από ένα τζαμί στη Μοσούλη, ο Abu Bakr al-Baghdadi ανακοίνωσε την ίδρυση του λεγόμενου χαλιφάτου.

Απογυμνωμένη πλέον από την Μοσούλη, ο ρυθμός της παρακμής του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται να έχει επιταχυνθεί.

Σήμερα, γύρω στους 3.000 μαχητές να παραμείνουν στο Ιράκ και στη Συρία, αν και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι αριθμοί δεν είναι ένα καλό μέτρο της δύναμης του εχθρού.

Πηγή: pronews.gr

Tags:
Cheap Website Traffic