08/09/2017 21:32

Φίλοι του Ακάμα: Προσβλητικά για τη νοημοσύνη και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τα γεγονότα στον Ασπόκρεμμο

Τα πρόσφατα τραγικά για το περιβάλλον τεκταινόμενα στον Ασπόκρεμμο, στον Ακάμα, αλλά και οι δηλώσεις του καθ’ ύλην Υπουργού Περιβάλλοντος, των υπηρεσιών του, αλλά και της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου είναι «άκρως προσβλητικά για τη νοημοσύνη και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των ανθρώπων που ενδιαφέρονται”, αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Οικολογική Παρέμβαση – Φίλοι του Ακάμα.

«Εδώ και χρόνια παρατηρούμε τη μια καταστροφική παρέμβαση μετά την άλλη στην περιοχή του Ακάμα, με αρνητικό αντίκτυπο στη φύση και κυρίως στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Τα κτυπήματα στη φύση έρχονται το ένα μετά το άλλο. Παράνομα αναψυκτήρια και εστιατόρια, παράνομες επεμβάσεις, γάμοι πολυτελείας πάνω στην παραλία, δίπλα από τις φωλιές των θαλάσσιων χελώνων, βανδαλισμοί φωλιών χελωνών από τετράτροχες και ποιος ξέρει τι άλλο θα ακολουθήσει», αναφέρει.

Αναφέρεται επίσης στη Σύμβαση της Βέρνης και τις σχετικές συστάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία να διασφαλιστεί ότι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Thanos θα πρέπει να αποφεύγεται η φωτορύπανση της παραλίας, ότι δεν θα τοποθετούνται καρέκλες ή ομπρέλες στην παραλία και να αποφεύγονται τα θαλάσσια σπορ και ο μηχανικός καθαρισμός της παραλίας.

Υποστηρίζει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στον Ασπόκρεμμο έχουν αναδείξει ότι «οι αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου (11/1/16 Αρ. 4478-134) τις οποίες κατεύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση εμπεριέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την προστασία του Ακάμα». Επίσης όπως αναφέρουν, το Υπουργικό Συμβούλιο μη υιοθετώντας το Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή Natura2000-Χερσόνησος Ακάμα, δεν ενέκρινε ταυτόχρονα την εγκαθίδρυση Διαχειριστικής Επιτροπής για την πιο πάνω περιοχή.

Σύμφωνα με την οργάνωση οι αρχικές μελέτες προέβλεπαν ολόκληρη η παραλία του Ασπρόκρεμμου, από το Χαλάβρων-Άνασσα-Αφροδίτη-Ττάκας, να είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura2000 αλλά «κάποιοι δάκτυλοι την συρρίκνωσαν και την περιόρισαν μόνο μπροστά από το Άνασσα.»

Προστίθεται ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αφού υπάρχουν πολλές και χρόνιες παρανομίες στον Ακάμα τις οποίες δεν αναιρούν.

Επίσης, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών κωλυσιεργεί στην έγκριση του δικού του διαχειριστικού για το Natura2000-Χερσόνησος Ακάμα όσον αφορά την πτυχή των πουλιών.

Η οργάνωση καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών “να αναλάβουν τις πολιτικές και νομικές τους ευθύνες”, όπως αναφέρει. Διερωτάται παράλληλα κατά πόσο θα αποδοθούν ευθύνες και θα τιμωρηθούν ανάλογα όλοι όσοι ευθύνονται, και ρωτά ποια μέτρα σκοπεύουν οι αρμόδιοι να λάβουν έτσι ώστε να αποτρέπονται εν τη γενέσει τους παρόμοιες επεμβάσεις σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα καταδικάζει την παρέμβαση στην παραλία του Ασπρόκρεμμου

Η εκδήλωση στην παραλία Ασπρόκρεμμος (Χάλαβρον) ακυρώθηκε

Κ.Τυρίμος: Εισέρρευσαν εκατομμύρια ευρώ από το γάμο που διοργάνωσε ο Ρώσος επιχειρηματίας

Προβοκάτσια από πλευράς Οικολόγων καταγγέλει ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς

 

 

Tags: