01/09/2017 14:50

Στυλιανίδης: Έκτακτη ενίσχυση 2 εκ.ευρώ για τις θανατηφόρες πλημμύρες στην κεντρική Ασία

H EΕ υποστηρίζει χώρες που πλήττονται από θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες στην κεντρική Ασία.

Ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή.

Η χρηματοδότηση αφορά την ανακούφιση των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στην Ινδία, το Μπανγκλαντές, τη Μιανμάρ και το Νεπάλ, με παροχή τροφίμων, ασφαλούς πόσιμου νερού, υγειονομικής περίθαλψης, σκηνών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκτοπιστεί από πλημμύρες και ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ασία τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στην περιοχή για να διοχετεύσουν χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι  η υποστήριξη θα ωφελήσει άμεσα 25.000 άτομα σε πληγείσες πλημμύρες περιοχές. Για τις πλημμύρες στο Νεπάλ, η βοήθεια της ΕΕ αφορά 35.000 άτομα. Το έκτακτο πακέτο έρχεται πλέον των 53 εκατ. ευρώ της ήδη υπάρχουσας χρηματοδότησης της ΕΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών σε αυτές τις τέσσερις χώρες και τη μακροπρόθεσμη βοήθεια της ΕΕ στην περιοχή.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Βαρσοβία και θα απευθύνει ομιλία σχετικά με τις ανθρωπιστικές προτεραιότητες της ΕΕ στο Εντατικό Πρόγραμμα NOHA (Δίκτυο Ανθρωπιστικών Δράσεων) του 2017 στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Την Τετάρτη θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος την προηγούμενη μέρα θα έχει συνάντηση και με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: